Будівлю в центрі Одеси, відчужену за «межигірською» схемою, повертають місту
17.05.2016   //  

ланжеронівськаСуд витребував у ТОВ «Аверс Строй» на користь Одеської міськради приміщення по вул. Ланжеронівській, 8. Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 26 квітня.

Фірма має повернути місту нежитлові приміщення загальною площею 246 кв м. Ця будівля вибула з комунальної власності разом з ще 22 об’єктами нерухомості за так званою «межигірською схемою» у 2010 році.

Тоді Одеська міськрада прийняла від фірми «АРТ» подарунок – адмінбудівлю площею 6756 кв м по вул. Верстатобудівна, 12. Її вартість була оцінена у 37,11 млн грн.

У відповідь міська рада продала компанії 23 комунальні об’єкти вартістю 38,58 млн грн. Ціна продажу склала 1,47 млн грн – різниця між вартістю отриманої у дар будівлі та вартістю 23 нежитлових приміщень. Останні були відчужені за ціною, яка більш ніж у 26 разів нижче від їх оцінки.

У 2014 році суд дійшов висновку, що фактично Одеська міськрада і фірма «Арт» уклали договір міни, і визнав його недійсним.

У подальшому заступник прокурора Одеської області пішов в суд з позовами до фірм, яким комунальні приміщення були перепродані, про повернення нерухомості місту. Це такі фірми, як: ТОВ «Утьосов», ПП «Елас-Комбі», ТОВ «Харрісонс-Транс-Сервіс», ТОВ «Ів-Інвест Лтд», ТОВ «Ів-Іммобільє», ТОВ «Джі Ем Джі Контент», ТОВ «Опера», ТОВ «Аверс Строй».

23 відчужені приміщення розташовані на вул. Торговій, 29/31; вул. Ланжеронівській, 8 і 21; вул. Льва Толстого, 6; вул. Грецькій, 40; по вул. Рішельєвській, 4 і 12; вул. Катеринінській, 22 і 25; вул. Великій Арнаутській, 55; пров. Нечипуренка, 15; Фонтанській дорозі, 16/6; вул. Затонського, 1.

Нагадаємо, що за схемою «обміну на державну власність» держава втратила президентську резиденцію «Межигір’я». Того разу держава отримала два зруйнованих будинки на Парковій дорозі у Києві.

ТОВ «Аверс Строй» у 2005 році заснували Геннадій Беседовський і Костянтин Ткач. Беседовський і Ткач є кінцевими власниками ТОВ «Аверс», яке у свою чергу є співзасновником ТОВ «Герц», через яке проходить більшість комунальних платежів одеситів.

З грудня 2010 року і донедавна засновником «Аверс Строю» був Володимир Імас. З лютого цього року  засновниками фірми є Сергій Бойко (1%) та Ігор Шабанов (99%).