Суд відмовився спростовувати дані СБУ про російських власників лотерейника «М.С.Л.»
11.05.2016   //  

Суд відмовився визнати недостовірною інформацію СБУ про те, що співвласником ТОВ «М.С.Л.» є корпорація «Альфа груп». Про це свідчить постанова Київського апеляційного госпсуду від 16 березня.

У квітні 2010 року президент ТОВ «М.С.Л.» Георгій Ложенко надіслав міністру фінансів Федору Ярошенку лист, у якому вказав, що «Альфа груп» як власник «М.С.Л.» залучає великі фінансові ресурси, що за планом інвестування складають близько $140 млн».

Після цього інформація про власників «М.С.Л.» не спливала кілька років, аж до серпня 2014 року, коли міністр фінансів Олександр Шлапак, закликаючи Державну фіскальну службу перевірити діяльність операторів лотерей, заявив, що «80 лотерей, або 71% ринку має ТОВ «М.С.Л.», власником якого, за даними Мінфіну, є міноритарні акціонери «Альфа груп».

Після заяви Шлапака TOB «М.С.Л.» у жовтні 2014 року відкликало свій лист від 2010 року, де була вказана інформація стосовно «Альфа груп», як застарілий. Хоча суд не отримав доказів того, що Мінфін отримав цей лист-відкликання.

Між тим у травні 2015 року Служба безпеки України, надаючи відповідь на депутатське звернення нардепа Віктора Романюка, вказала, що засновниками TOB «М.С.Л» є громадяни України Іван Залізняк (0,01%) і Данило Гетманцев (0,02%), а також кіпрська компанія Evolot Limited (99,97%), кінцевим власником якого значиться кіпріот Маркос Шіапаніс. СБУ встановила склад Ради директорів компанії Evolot Limited станом на листопад 2014 року, серед яких, зокрема, був старший управляючий директор АIfa Capital Partners.

Крім того, СБУ, посилаючись на дані Мінфіну, зазначило, що співвласником TOB «М.С.Л.» є корпорація «Альфа груп».

Фірма «М.С.Л.» пішла в суд за спростуванням цієї інформації, стверджуючи, що «Альфа груп» ніколи не була її співвласником. Однак, суди відмовилися задовольнити цей позов.

Суди вказали, що СБУ не назвала конкретну дату, станом на яку «Альфа груп» була засновником ТОВ «М.С.Л.». А згідно з листом фірми від 2010 року, корпорація – засновник фірми, і «М.С.Л.» це не заперечувало.

Крім того, суд вказує, що дані Мінфіну і заява міністра фінансів є інформацією, отриманою з офіційних джерел, а отже не потребує перевірки її достовірності.

Нагадаємо, у грудні 2014 року група народних депутатів звернулася до генпрокурора Віталія Яреми з вимогою припинити незаконну діяльність операторів державних лотерей в Україні. При цьому вони вказали, що «прибутки від лотереї ТОВ «М.С.Л.» надходять до Росії (оскільки «Альфа груп» – російська корпорація); ТОВ «М.С.Л.» опосередковано фінансується російська армія та війна з Україною».

Фірма подала позов з вимогою спростувати цю інформацію як таку, що шкодить її діловій репутації, однак суди їй відмовили. Даних про розгляд заяви нардепів Генпрокуратурою немає.

Консорціум «Альфа груп» є одним з найбільших приватних фінансово-інвестиційних консорціумів в Росії. Зокрема, свої частки у консорціумі мають Михайло Фрідман, Герман Хан, Олексій Кузьмічєв та інші.

TOB «М.С.Л» була створена у 1998 році. У 2009 році засновниками фірми стали Іван Залізняк, Данило Гетманцев і кіпрська компанія ABO Holdings Limited, яка згодом змінила назву на Evolot Limited.