Поліція відкрила справу по закупівлі Маріупольського порту ножиць втричі дорожче від ринку
28.04.2016   //  

Поліція відкрила кримінальну справу проти посадових осіб ДП «Маріупольський морський торговельний порт», яких підозрює у розтраті майна шляхом укладання угоди на поставку ножиць вартістю на 270 тис грн.

З матеріалів судової справи відомо, що в листопаді 2015 року ДП «Маріупольський морський торговельний порт» акцептував о пропозицію ПП «Аква-Азов» щодо закупівлі ножиць для різання сталевого канату та дроту. Вартість товару за пропозицією фірми склала 269 568 грн. Порт замовив 6 ножиць моделі S36 виробництва «Ridgid» (США) по 18 792 грн. та  6 ножиць моделі S42 виробництва «Ridgid» (США) по 26136,00 грн.

В суді слідчий повідомив, що аналіз ГО «Верховенство права» показав, щу у інших постачальників аналогічного товару вартість таких ножиць нижчі в рази.

Директор ПП «Аква-Азов» заявив слідчому, що фірма уклала договір з портом на основі виграного тендеру, запропонувавши найнижчу ціну. Крім того, з кожними ножицями поставлено дві змінні голівки.

Але суд клопотання слідчого задовольнив і надав йому доступ до документів порту щодо угоду з ПП «Аква-Азов».

Як повідомляли «Наші гроші», єдиним конкурентом «Аква-Азов» на згаданому тендері було ТОВ «Індустріальна будівельна група», пропозиція якої була дорожчою на 1%. Цю фірму заснував у 2011 р. Андрій Якименко. На момент проведення торгів засновником фірми був Богдан Набережних.

Засновником та керівником ПП «Аква-Азов» зі статутним капіталом 200 грн. є Євген Зиков. Раніше фірмою керував Олександр Зиков. З 2012 року вона виграла тендерів Маріупольського та Бердянського портів на 7,16 млн грн.

Євген Зиков – майстер спорту з боксу, чемпіон України (1989), бронзовий призер Кубку світу (1990). У 2013 році його обрали першим віце-президентом Федерації боксу Маріуполя. В квітні 2015 року він був тренером національної збірної України до Всесвітньої серії з боксу серед чоловіків (WSB).

З 2013 року керівником ДП ММТП є Олександр Олійник.