Невідомий офшор намагався переоформити на себе нерухомість біглого Захарченка
25.04.2016   //  

Суд відмовив у позові іноземної компанії «Дакс Білдінг ДСС ЛТД» про припинення права власності інвестфонду «Адміністративне Бюро ЛВВ» на нерухоме майно. Про це свідчить рішення Дарницького райсуду м.Києва від 1 квітня.

Іноземна компанія невідомої юрисдикції «Дакс Білдінг ДСС ЛТД» (Dax Building DSS LTD) повідомила, що у березні 2012 році у м. Вікторія на Сейшельських островах придбала об’єкти нерухомості в Україні – адміністративно-виробничий комплекс 5500 кв.м., квартиру і два паркомісця. Продавцем виступив Ниалл Берач Мооре.

Однак намагаючись оформити на себе зазначену нерухомість в Україні, «Дакс Білдінг ДСС ЛТД» зіткнулась із тим, що це майно оформлене як власність фонду «Адміністративне Бюро ЛВВ» (Нідерланди). Позивач вважає, що інвестфонд набув право власності на це майно внаслідок фіктивної діяльності.

Ниалл Берач Мооре, який начебто продавав спірне майно на Сейшельських островах у 2012 р., на судове засідання не з’явився, але передав заяву, що підтримує позов і просив розглядати справу за його відсутності.

Спір стосувався, зокрема, квартири площею 255 кв.м. в елітному комплексі «Новопечерські липки» по вул. Драгомирова,12. За даними реєстру нерухомості, інвестфонд купив її у квітні 2012 р.

На суді було представлено інформацію про нерухомість, яку 2012-2013 рр. купив інвестфонд. Це 20 земельних ділянок загальному площею 6,91 га. у селах Підгірці і Романків Київської області, а також в селі Доля Донецької області, три будинки – 441 кв.м. (адреса невідома), 1299 кв.м. (с.Романків), 529 кв.м. (адреса невідома), вже згадана квартира у «Новопечерських липках».

Щодо адміністративно-виробничого комплексу 5500 кв.м., то він не значиться у списку власності інвестфонду. Адреса його місцезнаходження у рішенні суду прихована, тому власника з’ясувати неможливо.

Нідерландський фонд «Адміністративне Бюро ЛВВ» відомий тим, що на нього записано маєток у селі Романків під Києвом, де проживав колишній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. У лютому 2014 р. Захарченка оголосили у міжнародний розшук. У реєстрі є дані, що у травні 2015 р. суд за клопотання Генпрокуратури накладав арешт на майно фонду «Адміністративне Бюро ЛВВ».

Ця ж нідерландська компанія є співвласником ЗАТ «Гірничо-рудні технології», яке є співвласником ПАТ «Мармуровий кар’єр «Трибушани», при цьому однойменну торгову марку Захарченко оформив на самого себе.

Крім того, активи Захарченка оформлялися на нідерландський «Фонд Глобальна інвестиція». У лютому 2016 р. суд за клопотанням ГПУ арештував майно цього фонду, зокрема будинок на 647 кв.м. у Печерському районі столиці.