Затриманий на засіданні уряду чиновник ДСНС хоче через суд поновитися на посаді
22.04.2016   //  

Колишній заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Василь Стоєцький просить суд поновити його на посаді і виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу. Про це свідчить ухвала Київського апеляційного адмінсуду від 7 квітня.

Стоєцький був призначений на посаду 25 червня 2014 року, а звільнений 25 березня 2015 року розпорядженням Кабміну. Звільнення відбулося за порушення присяги держслужбовця.

Підставою для видання розпорядження Кабміну слугував арешт Стоєцького на підставі кримінального провадження, відкритого 23 березня.

27 березня суд випустив Стоєцького з-під варти, оскільки прокуратура подала відповідне клопотання. Як пояснював Аваков, це було зроблено для того, щоб доповнити клопотання про арешт «додатковими статтями обвинувачення і епізодами за звинуваченням у корупційних діях, здирництві та ін.». Після цього чиновник знову був арештований, та 1 квітня він вдруге вийшов з-за грат, внісши 1,2 млн грн застави.

У квітні 2015 року Стоєцький подав позов до суду про поновлення його на посаді.

У лютому цього року представник Держслужби України з надзвичайних ситуації вніс клопотання про зупинення провадження у справі, яке суд задовольнив. Провадження було зупинено до набрання законної сили у кримінальній справі, порушеній проти Стоєцького. На даний час вона перебуває на розгляді у Шевченківському районному суді міста Києва.

КАСУ дійшов висновку, що вирішення питання правомірності звільнення Стоєцького за порушення присяги не залежить від наявності вироку по справі, де його підозрюють у зловживанні владою і одержанні неправомірної вигоди. КАСУ відправив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Нагадаємо, 25 березня 2015 року екс-голову ДСНС Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького затримали на засіданні Кабміну. Це транслювалося у прямому ефірі.

Бочковський, як і Стоєцький, теж спочатку був випущений за клопотанням прокуратури, а потім – після внесення 1,2 млн грн застави.

За даними досудового розслідування, чиновники у 2014 році сприяли перемозі на тендерах із закупівлі палива ТОВ «ТПП «Альянс» та ТОВ «Юкойл». Надалі кошти виводилися закордон через компанії «Tarinne Group S.A.» (Панама, власник – директор і засновник «Юкойла» Юрій Безлюдний), Fevrier Inc», а також «TV International Production Corp» (Віргінські острови) і «Apply Generation A.G.» (Беліз, власники – Бочковський і Стоєцький) через латвійський банк.