«Укрзалізниця» заплатить 49 мільйонів по кредиту людей Добкіна в Укргазбанку
19.04.2016   //  

Філія Центр забезпечення виробництва ПАТ «Укрзалізниця» має виплатити 49,06 млн грн. ПАТ АТ «Укргазбанк». Про це свідчить інформація з реєстру судових рішень.

У 2010 році ДП «Укрзалізничпостач» і ТОВ «ПММ Сервіс-І» уклали договір поставки дизпалива на 182,25 млн грн. По цьому договору Укрзалізничпостач заборгував 68 млн грн.

У квітні 2011 року «ПММ Сервіс-І»  передало борг новому кредитору – ТОВ «Усмарь». Таким чином, Укрзалізничпостач став винен 68 мільйонів уже фірмі «Усмарь».

Щодо фірми «Усмарь», то вона взяла в державного Укргазбанку кредит на ці ж 68 млн грн. під заставу заборгованості Укрзалізничпостачу.

Борг перед фірмою «Усмарь» був повністю погашений у травні-вересні 2011 року. Але гроші Укргазбанку фірма не повернула. У зв’язку з невиконанням умов кредитного договору банк ще в серпні 2011 року повідомив Укрзалізничпостач про переведення боргу перед «Усмарь» на Укргазбанк. Але незважаючи на це повідомлення, Укрзалізничпостач перерахував решту 49,06 млн грн. фірмі «Усмарь».

Пізніше Укргазбанк виграв суди всіх трьох інстанцій із позовом до Укрзалізничпостачу про повернення коштів, які позичила фірма «Усмарь». Останнє рішення прийняв 15 грудня 2015 р. Вищий господарський суд.

Приймаючи рішення про стягнення коштів з залізниці суди виходили з того, що Укрзалізничпостач знав про переведення боргу на Укргазбанк. Тому стягненню підлягає тільки 49,06 млн грн., що були перераховані фірмі «Усмарь» після отримання листа Укргазбанку.

На виконання рішення суду вже видано судовий наказ. Наразі держвиконавці подали позов до суду про заміну сторони її правонаступником. Йдеться про те, що після реорганізації Укрзалізничпостач став називатися Філія Центр забезпечення виробництва ПАТ «Укрзалізниця».

Відомо, що у 2012 році було відкрито кримінальне провадження № 12012110100000101 за фактом привласнення службовими особами фірми «Усмарь» коштів Укргазбанку. Однак клопотання про виїмку документів по справі слідчий Нацполіції Руслана Сотнікова подала тільки у квітні цього року.

Водночас є ще одне кримінальне провадження № 42013000000000018, яке відкрите з аналогічними формулюваннями – привласнення службовими особами фірми «Усмарь» грошей Укргазбанку. У судовому реєстрі є тільки дані, що 10 грудня 2014 р. слідчий Р.Сотнікова вже отримувала дозвіл на виїмку документів низки компаній. Подальший перебіг справи невідомий.

У списку компаній, документи по яких хотіла отримати слідчий, є ТОВ «Фіола І» і ТОВ «Жемчуг-1», співзасновником яких є кіпрська компанія «Vestekelta Investments LTD», директором якої з 2009 р. призначений Марк Добкін – батько народних депутатів від Опозиційного блоку Михайла і Дмитра Добкіних. Власником кіпрської фірми Добкіна значиться белізький офшор «Brontex Trade Limited». У січні 2016 р. Марк Добкін помер у літаку, повертаючись із відпочинку в Домініканській республіці.

«ПММ Сервіс-І», що продавала паливо Укрзалізничпостачу, була оформлена на Оксану Воронову, котра одночасно була директором ТОВ «Фіола І», співзасновником якої виступила кіпрська компанія Добкіна.

Власником фірми «Усмарь» значився Олег Злодюшко, який у 2009 році на підставі довіреності представляв ЗАТ «Серп і молот», що контролювалось оточенням Добкіна. На Злодюшка було зареєстровано окреме кримінальне провадження № 32013190000000069 за привласнення, розтрату майна і службове підроблення. Протягом 2013 року правоохоронці постійно викликали Злодюшка на допит, але він не приходив. У жовтні 2013 р. його оголошено в розшук. А ще через місяць Олег Злодюшко помер за невідомих обставин. У зв’язку зі смертю підозрюваного справу проти Злодюшка на початку 2014 р. було закрито.

Більше читайте у статті – Злодюшко і Добкін розвели Укргазбанк на 68 мільйонів