Орлов зірвав «Дзержинськвугіллю» злив 51 мільйона на збагачення вугілля втричі дорожче навіть від Януковича
18.04.2016   //  

ДП «Дзержинськвігілля» відмінило тендер на збагачення вугілля на очікувану суму 51,45 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Причиною відміни вказано «неможливість усунення порушень, які виникли через виявлені порушення законодавства з питань державних закупівель».

Тендер на збагачення 350 тис тонн вугілля Ж (0-200) було оголошено у січні. Очікувана вартість послуг 147 грн/т була у два-три рази більша від тендерних цін інших шахтоуправлінь. Навіть фабрика «Комсомольска» Сашка Януковича уклала угоду з ДП «Красноармійськвугілля» на збагачення по 65 грн за тонну.

Через місяць ТОВ «Центренергобуд» звернулося до АМКУ в Донецькій області зі скаргою на встановлення «Дзержинськвугілля» дискримінаційних вимог у документації конкурсних торгів.

Серед таких перешкод для її участі в конкурсі фірма назвала необхідність подачі оригіналів технічних умов, а не їх копій, та наявність вагоноперекидача на центральній збагачувальній фабриці.

На засіданні АМКУ в кінці березня представник ДП заявив, що тендерний комітет вніс зміни до конкурсної документації і питання з вагоноперекидача урегульоване.

Але в АМКУ заявили, що держпідприємство не виконало ще одну умову «Центренергобоуд». А саме, не скасувала  подачу «кошторисної документації щодо предмету закупівлі», адже ціну за послугу вказала в конкурсній пропозиції.

Представник держпідприємства заявив, що подача «кошторисної документації» дозволяє побачити розрахунок адміністративних витрат, прибутку, розміру соціального внеску та інше.

АМКУ визнав необхідність подачі такого документу незаконним і поставив вимогу внести зміни до конкурсної документації.

Після цього «Дзержинськвугілля» взагалі скасувало тендер.

Власниками ТОВ «Центренергобуд» є ТОВ «Енергоуправління», бенефіціарами якого є мешканці Донецька Олександр Кольцов та Ольга Орлова, сама фірма зареєстрована в Києві. Кольцов був помічником в 2006-2012 роках тодішнього народного депутата Андрія Орлова (Партія регіонів), а Ольга Орлова є його дружиною. До орбіти Орлова входить декілька підприємств вугільної галузі, наприклад, ТОВ «Енергоімпекс», яке володіє збагачувальною фабрикою «Дзержинська» та  є акціонером ПАТ «Стахановська збагачувальна фабрика» разом із ТОВ «Донецьквуглезбагачення».

ДП «Дзержинсквугілля» в грудні 2015 року вже відміняла конкурс з закупівлі збагачення цієї партії вугілля. Перший раз на торги було подано менше двох заявок.

За даними «ВДЗ», останній раз підприємство закупало послуги зі збагачення вугілля в березні 2012 року. Тоді угода була укладена з ТОВ «ЦЗФ «Узлівська», а її вартість склала 22,59 млн грн. Засновником цієї фірми було ТОВ «ДРФЦ» Олександра Януковича, з червня 2012 року її діяльність припинена.