Суд скасував сквер на Оболоні, аби екс-власник «Сандори» спокійно його забудував
15.04.2016   //  

Суд визнав недійсним рішення Київської міської ради про надання статусу скверу земельній ділянці площею 0,94 га на проспекті Героїв Сталінграда, 44-б і визнав право користування за ТОВ «Соул» для будівництва житлового комплексу. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 5 квітня.

Київрада передала цю ділянку фірмі «Соул» у 2005 році терміном на 5 років для будівництва житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземною автостоянкою. У 2009 році строк оренди змінили на довший – 15 років.

У 2012 році Київрада визнала недійсним своє попереднє рішення про передачу ділянки в оренду і в грудні 2014 році надала ділянці статус скверу.

У травні 2015 р. Госпсуд м.Києва за позовом «Соул» поновив скасоване рішення Київради і визнав укладеним договір оренди ділянки.

Після цього фірма подала позов у суд, стверджуючи, що надання ділянці статусу скверу порушує її права як орендаря.

Київрада позов заперечувала і вказувала на те, що в грудні 2014 р., ухвалюючи спірне рішення, керувалась тим, що фірма «Соул» з 2005 р. так і не забудувала ділянку, тобто порушила умови договору оренди.

Суд вирішив, що оскільки договір оренди був поновлений, то рішення про визнання ділянки сквером порушує інтереси фірми «Соул». Крім того, у Держземкадастрі за ділянкою залишається цільове призначення – для будівництва житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземною автостоянкою.

Тому надавши ділянці статус скверу, Київрада змінила правовий режим її, що не є можливим без зміни її цільового призначення. Суд вирішив, що Київрада порушила порядок зміни цільового призначення ділянки.

Відтак суд скасував рішення про надання ділянці на проспекті Героїв Сталінграда, 44-б статусу скверу і визнав право користування землею за ТОВ «Соул».

Засновниками фірми «Соул» є Володимир Рубінштейн і «Елакол Девелопментс Лімітед». Бенефіціарами «Соул» значаться Володимир Рубінштейн, Владислава Молчанова і громадяни Литви – Марина Познякова та Раймондас Тумєнас.

Раймондас Тумєнас – це колишній акціонер виробника соків «Сандора», який у 2013 році придбав девелоперську компанію «Столиця груп».