«Ощадбанку» не вдалося стягнути заставу з фірми Клюєвих за не повернуті 44 мільйони євро і $12 мільйонів
15.04.2016   //  

Суд відмовився передати «Ощадбанку» право фірми «Омао Солар» з орбіти братів Клюєвих вимагати від ДП «Енергоринок» 16,93 млн грн. боргу. Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 6 квітня.

8 лютого 2011 року «Ощадбанк» надав ТОВ «Омао Солар» кредит в сумі 43,89 млн євро та $12,69 млн.

Через порушення фірмою оплати відсотків по кредиту у лютому 2015 року суд стягнув з фірми борг, включно з нарахованими відсотками і штрафними санкціями, – 49,16 млн євро і $14,05 млн.

У серпні 2015 року «Ощадбанк» звернувся до суду з вимогою стягнути заставу по кредитному договору. Предметом застави є право вимагати борги у боржників фірми «Омао Солар». Наразі боржником фірми є ДП «Енергоринок», яке не оплатило «Омао Солар» 16,93 млн грн. за поставлену в березні 2014 року електроенергію.

Суди відмовили «Ощадбанку» у переведенні на нього права стягувати вказаний борг, оскільки з 31 березня 2014 року дія договору між «Омао Солар» і ДП «Енергоринок» припинена у зв’язку з обставинами непереборної сили – окупацією Криму Росією.

На період дії обставин непереборної сили і усунення їх наслідків сторони звільняються від виконання зобов’язань за договором. Відтак, в «Омао Солар» відсутнє право вимагати борг від «Енергоринку», а відтак неіснуюче право вимоги не може бути відступлене «Ощадбанку».

Засновниками ТОВ «Омао Солар» є компанії «Міліденіо Холдінгс Лтд» (Кіпр) і «Хіперіон Незерлендз Б.В.» (Нідерланди). Керівником фірми з 2011 року є Олексій Савельєв. Фірма зареєстрована у Сімферополі.

ТОВ «Омао Солар» було однією з чотирьох компаній, на які було оформлено право користування кримською електростанцією «Охотніково», побудованою компанією Activ Solar братів Андрія та Сергія Клюєвих, які перебувають в розшуку.

У квітні 2015 року українське представництво Activ Solar заявило, що ця компанія не веде діяльності у Криму з квітня 2014 року і її дочірні підприємства не є акціонерами сонячних електростанцій у Криму.

Фірми з орбіти братів Андрія та Сергія Клюєвих заборгували «Ощадбанку» понад $140 млн.