Забудовник не полишає спроб повернути собі гектар біля Нацбанку, де мав з’явитися музей історії Києва
13.04.2016   //  

ділянка ІнститутськаТОВ «Історія міста» знову намагалося через суд змусити КМДА передати йому функції замовника будівництва на ділянці по вул. Інститутській, 3 у Києві. Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 6 квітня.

«Історія міста» у жовтні минулого року звернулася до суду з вимогою до КМДА виконати умови інвестиційного договору від 2007 року, а саме: підписати акт прийому-передачі фірмі функцій замовника будівництва, а також в максимально короткі терміни провести грошову оцінку ділянки площею 1,23 га і скласти технічну документацію для її продажу фірмі.

Суди усіх трьох інстанцій припинили провадження у цій справі. Підставою для цього стало те, що у 2014 році «Історія міста» вже зверталася до суду з фактично аналогічним позовом – виконати умови інвестдоговору і продати їй ділянку по вул. Інститутській, 3 для будівництва та експлуатації багатофункціонального комплексу. Торік апеляційний та Вищий госпсуди відмовилися задовольнити ці вимоги фірми.

Нагадаємо, у 2007 році Київрада передала в оренду, а потім і продала ТОВ «Історія міста» ділянку площею 1,23 га по вул. Інститутській, 3 для реконструкції і експлуатації Музею історії Києва у складі адміністративно-готельного комплексу з приміщеннями громадського та торговельного призначення та паркінгами.

У листопаді 2008 року ТОВ «Історія міста» продало цю ділянку ТОВ «ФКМ-Інвест», яке через три дні перепродало її ТОВ «Конвіва», створеній за кілька днів до укладення договору.

У 2011-2012 рр суди скасували рішення Київради про оренду і продаж ділянки і визнали недійсними держакти фірм на неї.

Фірму «Історія міста» у 2006 році заснував мешканець міста Селидове Донецької області Олексій Жарко. У 2013 році до нього приєдналося ТОВ «Компанія з управління активами «Сіпіджі Ассетс Менеджмент», яке наразі є єдиним засновником фірми. Засновником «Сіпіджі Ассетс Менеджмент» є компанія Eternium Group Ltd з Віргінських островів. За даними українського держреєстру, кінцевим власником Fitzneal Real Estate Limited є Афік Хірсч Геб.Алієв з Німеччини.

У 2007-2010 рр директором «Сіпіджі Ассетс Менеджмент» був Анвар Джаксибергенов, який у 2005 році заснував ТОВ «Вівантек». У 2005-2006 рр Джаксибергенов був засновником «Вівантеку» разом з Геннадієм Ільїним, поки у 2006-му їх у складі засновників не замінила КУА «Сіпіджі Ассетс Менеджмент». Остання досі є засновником «Вівантеку», однак її частка у фірмі зменшилася до менше ніж 1%.

Уродженець Казахстану Джаксибергенов також заснував ТОВ «Авантар», у якому «Сіпіджі Ассетс Менеджмент» має частку з 2005 року. «Авантар» відомий тим, що у 2005 році отримав землю від тодішнього очільника столичного МВС Віталія Яреми на бульварі Перова 10-12 під забудову.

Директором ТОВ «Історія міста» з липня минулого року є Володимир Тужик. У 2006 році він став депутатом Голосіївської райради у м. Києві. У 2014 році Тужик був директором ТОВ «Транс-Медіа», засновником якого на той час була кіпрська компанія «Пагал Інвестментс Лімітед», яку пов’язували з екс-зятем Черновецького Вячеславом Супруненком. Також Тужик разом із помічником нардепа від ПР Олександра Супруненка Андрієм Табалюком у 2008-2012 рр був співзасновником ТОВ «Консорц Буд Т-Груп».

Крім того, Тужик у 2015 році став директором ТОВ «Трансмедіа Груп», яке у 2007 році заснував Олександр Зубков з міста Селидове Донецької області. У 2009 році замість Зубкова засновниками фірми стали Максим Шкурко і політтехнолог Казбек Бектурсунов, яких нещодавно замінила КУА «Сіпіджі Ассетс Менеджмент».