Чому «Укргазвидобування» не змогло позбутися рідної фірми замголови «Надр України»
11.04.2016   //  

Суд відмовив у позові ПАТ «Укргазвидобування» до ТОВ Виробничо-комерційна фірма «Діон» про розірвання договору про спільну виробничу та інвестиційну діяльність. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 22 березня.

Договір про спільну діяльність укладено у 2004 році. Йшлося про видобуток вуглеводнів на свердловинах №5, №63 Чутівського родовища, №77 Тимофіївського родовища, №45 Зачепілівського родовища.

У 2011 році ВКФ «Діон» доручено щомісячно продавати на аукціонах природний газ за максимальною ціною без перевищення граничної ціни на газ, яка встановлюється Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У лютому 2016 року «Укргазвидобування» подала позов про розірвання договору, вказуючи на те, що ВКФ «Діон» першому півріччі 2015 року  реалізовувала природний газ, видобутий по договору спільної діяльності, за цінами нижчими граничного рівня, встановленого Нацкомісією. Держкомпанія заявила, що має збитки у зв’язку з договором із ВКФ «Діон».

Однак позов «Укргазвидобування» не задовольнили.

Суд звернув увагу на те, що 10.10.2014 Комітет управління Спільною діяльністю вирішив здійснювати продаж природного газу на біржових аукціонах по цінах, у т.ч. стартових цінах, не нижчими за рівень ціни, що дорівнює сумі показників планової собівартості видобутого природного газу у відповідному плановому періоді, розрахункового прибутку та податку на додану вартість.

Протягом першого півріччя 2015 р. ВКФ «Діон» щомісяця розраховував стартову ціну на газ саме на підставі вищезгаданого рішення. А постанови Нацкомісії не встановлюють фіксовану ціну на газ, а тільки унеможливлюють її перевищення. Тому ВКФ «Діон» міг продавати газ за нижчими цінами, дотримуючись стартових цін, які розраховані на підставі вищезгаданого рішення комітету.

Відтак з’ясовано, що газ на аукціонах реалізовувався по максимальній ціні, що склалася на біржових аукціонах без перевищення граничного рівня ціни на природній газ, що встановлюється Нацкомісією.

Ціни реалізації газу у рішенні не вказані.

У першому півріччі 2015 р. чистий прибуток від спільної діяльності по договору склав 8,67 млн грн. і ця сума була порівну поділена між «Укргазвидобуванням» і ВКФ «Діон». Тому суд визнав твердження «Укргазвидобуванням» про збитковість договору безпідставними і у позові відмовив.

До 2010 р. до складу засновників ВКФ «Діон» входив Максим Максіменцев, який з 2010 року зберігає посаду замголови правління НАК «Надра України». З 2011 р. ВКФ «Діон» переоформлено на кіпрську компанію «Метенерджі Лімітед».

Дружина Максіменцева – Надія – свого часу працювала помічником прокурора Голосіївського району м.Києва. На неї було записано фірму з ланцюжка «Надра-Геоінвесту» Едуарда Ставицького. Надія Максіменцева була прописана у Києві на вул. Володимирська 49-А. Тут мав квартиру син колишнього генпрокурора Артем Пшонка, а також екс-президент Віктор Янукович.