У прокуратури немає грошей судитися за землю на острові, де має будинок керівник Фонду держмайна
08.04.2016   //  

Через брак грошей на сплату судового збору прокуратура Київської області не змогла подати апеляцію у спорі за землю в селі Плюти під Києвом. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду Київської області від 17 березня.

У грудні 2014 р. прокуратура почала оскаржувати рішення Української міської ради Обухівського району Київської області 2007 р. про передачу у власність громадянам ділянок на вул. Луговій у селі Плюти. Вказувалося на те, що ділянки розташовані на острові, є землями водного фонду і не могли передаватись у приватну власність.

При розгляді в суді з’ясовано, що Обухівське міжрайонне управління водного господарства у 2007 р. повідомило, що спірні ділянки не є землями водного фонду, а межують з такими.

За даними Державної інспекції сільського господарства і ДП «Київгеоінформатика» станом на 2014 р. ці землі є островом, оскільки омиваються річкою Козинка та каналом, що з’єднується з річкою. Разом з тим, на картах 2007 р. канал відсутній. Матеріали справи не містять доказів часу побудови каналу. Тому суд вирішив, що станом на 2007 р. землі не були розташовані на острові.

Водночас суд зазначив, що прокуратура пропустила строк позовної давності, а також, що ділянки були продані, деякі з них вже забудовані і теперішні власники є добросовісними набувачами.

5 лютого Обухівський райсуд у позові прокуратури відмовив, а також зняв арешт з ділянок, що накладався для забезпечення позову. 17 березня суд залишив без руху апеляцію прокурора у зв’язку з несплатою судового збору – 6967 грн.

Прокурор клопотав про відстрочення оплати, вказуючи на те, що казначейському рахунку установи для сплати збору залишилось 352 грн. Закон дозволяє суду розстрочити відстрочити або розстрочити сплату судового збору, враховуючи майновий стан сторони у справі. Прокуратура надала довідку свого бухгалтера про залишок коштів для сплати судового збору. Але суд не визнав довідку належним доказом неспроможності прокуратури оплатити збір.

Список земельних ділянок на острові в селі Плюти (за даними кадастрової карти), які намагалась відсудити прокуратура:

  • 0,15 га – Демчишена, дружина Василя Демчишена, колишнього народного депутата від Партії регіонів (2006-2007, 2010-2012 рр.), екс-замголови Нацагентства з акредитації (2013 р.)
  • 0,14 га – Ледін Сергій Костянтинович, колишній замдиректора держпідприємства «Укрмедпостач», підпорядкованого Міністерству охорони здоров’я
  • 0,2 га – Каменецький Андрій Миколайович, був помічником народного депутата від Партії регіонів Василя Демчишена
  • 0,12 га – Каменецька Олена Федорівна
  • 0,17 га – Чорний Сергій Володимирович
  • 0,12 га – Вержбицький Андрій Фаустович
  • 0,12 га – Баришевська Ірина Вікторівна
  • 0,12 га – Каменецький Микола Миколайович
  • 0,12 га – Токаренко Ірина Іванівна
  • 0,06 га – Баришевська Ірина Вікторівна
  • 0,14 га – Фрунза Володимир Констянтинович
  • 0,12 га – Гусак Андрій Богданович
  • 0,16 га – Каменський Микола Володимирович
  • 0,13 га Білоус Ігор Олегович – голова Фонду держмайна, придбав землю у 2012 р., сьогодні тут збудовано його будинок на 570 кв.м. У 2014 р. після Євромайдану Білоус очолив Державну фіскальну службу, а до того працював в інвестиційних компаніях «Ренесанс-Україна», UBS та SARSCapital.

Водночас відомо, що на острові в Плютах має маєток і 0,46 га Ігор Богатирьов, син екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової. Прокуратура окремо подавала позов по його ділянці, але на початку 2015 р. Богатирьов виграв спір.