Суд визнав незаконною оренду гектара у буферній зоні Софії Київської, де оточення Зубика звело офісний центр
04.04.2016   //  

Суд визнав недійсним поновлений договір оренди ділянки площею 0,87 га, частина якої знаходиться в межах буферної зони Софії Київської. Про це свідчить постанова Київського апеляційного госпсуду від 15 березня.

У лютому 2008 року Київрада надала компанії «Веста-І» в оренду на 5 років ділянку площею 0,87 га у пров. Киянівському, 12-а для будівництва офісно-житлового комплексу.

пров Киянівський, 4а

У грудні 2012 року «Веста-І» продала фірмі «Кафі Кафікаф» майновий комплекс, розташований на орендованій ділянці. А влітку 2013 року Київрада поновила договір оренди ділянки на 10 років і замінила орендаря на фірму «Кафі Кафікаф».

Ця справа розглядається в судах з 2014 року. У листопаді 2014-го Вищий госпсуд відмовився визнавати недійсним договір оренди ділянки. У свою чергу Верховний Суд, розглянувши заяву заступника Генпрокурора, відправив справу на новий розгляд.

При новому розгляді суди постановили визнати недійсними рішення Київради і скасували договір оренди.

Суди вказують, що незалежно від того, чи знаходиться на ділянці власність фірми «Кафі Кафікаф», протиправним є саме відведення під будівництво офісного центру земельної ділянки, частина якої знаходиться на території історико-культурних заповідників, де заборонено будь-яке будівництво, не пов’язане з прокладкою інженерних мереж, необхідних для заповідників, впорядкуванням території і т.д.

Оскільки заступник прокурора Києва не заявив вимоги про звільнення і повернення ділянки місту, суд не витребував ділянку у фірми.

Суд зауважив, що «Кафі Кафікаф» має право вимагати оформлення права користування ділянкою, на якій розташована будівля, але не більше.

Ділянка у пров. Киянівському, 12-а частково розташована на території державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», пам’ятки ландшафту «Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпра», пам’ятки археології «Культурний шар Копирева кінця ХІ-ХІІІ ст.» та у межах охоронної зони об’єкта всесвітньої спадщини «Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра».

Засновниками ТОВ «Компанія «Веста-І» є Сергій Зінчук (0,22%) і ТОВ «Компанія з управління активами «Крістал Ессет Менеджмент» (99,78%), засновником і директором якого є Валерій Кулаков, який був довіреною особою екс-«регіонала» Володимира Зубика на парламентських виборах 2012 року.

Фірма «Крістал Ессет Менеджмент» разом з дружиною Зубика Оленою Зубик є засновником ТОВ «Камертон 2004».

У 2008 році Кулаков був директором ТОВ «Круаель», співзасновницею якого донедавна була львів’янка Ольга Петрук – сестра дружини Зубика.

Засновником ТОВ «Кафі Кафікаф» є ТОВ «Нафтохімресурс» (Кременчук, Полтавська обл.), засновниками якого є Людмила Лопатіна і Валерій Кулаков. Керівником фірми «Кафі Кафікаф» є Юрій Ліщишин, який також є директором «Камертон 2004».

Протягом 2004-2006 рр. одним із засновників ТОВ «Нафтохімресурс» було СП-ТОВ «Тайстра», яке було засновником вже ліквідованого дочірнього підприємтва «Лівела» (Полтава), через яке у 2010 році в Україну здійснювався безмитний імпорт бензину на мільярди гривень і яке ЗМІ пов’язують із Зубиком.

Володимир Зубик на парламентських виборах 2014 року знову був обраний до Ради як самовисуванець. Зараз є членом депутатської групи «Партія «Відродження».