Розпильщик зариє 712 мільйонів у дно портів Маріуполя і Бердянська на чверть дорожче, ніж торік
17.03.2016   //  

ДП «Адміністрація морських портів України» 11 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» днопоглиблювальні роботи за 712,18 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

За 16 місяців виконають днопоглиблення акваторій і підхідних каналів Бердянського та Маріупольського портів. Його загальний обсяг – 3,97 млн куб. м.

Відтак роботи коштують 179 грн. за кубометр.

У серпні 2015 р. «АМПУ» замовила цій же фірмі днопоглиблення в цих же портах на 26% дешевше – по 132 грн.

Натомість філія «Дельта-лоцман» ДП «АМПУ» у листопаді 2015 р. замовила аналогічні роботи держпідприємству водних шляхів «Укрводшлях» на 43% дешевше – по 102 грн. за кубометр.

Разом з тим, нинішня ціна є нижчою від минулорічних рекордів АМПУ. Наприклад,  адміністрація морського порту «Южний» замовляла днопоглиблення по 283 грн. за кубометр (детальніше про це тут).

Єдиним конкурентом на нинішньому тендері було ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі».

Засновником і директором «Техморгідрострой Миколаїв» є Олексій Буштрук, який раніше володів ТОВ «РСУ-Водстрой Компани», що нині належить Володимиру Ряскову.

У 2013 р. АМКУ оштрафував «Техморгідрострой Миколаїв» за змову з «РСУ-ВСК» на тендері ДП «Бердянський морський торгівельний порт».

Буштрук також був співвласником ТОВ «Никморгидрострой» із головним інженером Дніпро-Бузького морського порту Олександром Мусієнком і замначальника ВСП «Портопункт Очаків» ДП «Миколаївський морський торговельний порт» Костянтином Сизовим.

Усього з 2010 р. «Техморгідрострой Миколаїв» виграла тендерів на 1,11 млрд грн.

Ізмаїльський «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» належить Надії Блошенко (раніше – Летінська). Керівником є Олександр Блошенко – директор ДП водних шляхів «Устьдунайводшлях» у 2005-2008 рр.

Фірми прописана разом із ТОВ «Інфлот-Данубіус» Асі Летінської та Ірини  Поляруш, яким теж керує Олександр Блошенко.

У 2013 р. було відкрито кримінальне провадження щодо незаконного перерахування 10,70 млн грн. державним «Устьдунайводшляхом» на рахунки «Інфлот-Данубіусу». У 2014 р. його закрили через закінчення строку давності та висновок експертизи, що сума не є збитками.

ДП «Адміністрація морських портів України» очолює Андрій Амелін. Це виходець з бізнесу, раніше він очолював ТОВ «Миколаївський цукровий завод» (нині його діяльність припинено), чиїми засновниками були івано-франківець Олег Шастко і киянка Ірина Іванчук – дружина нардепа від «Народного фронту» Андрія Іванчука, який є одним з найвпливовіших друзів прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.