Американцям заплатять 16 мільйонів аби вони перевірили своє ядерне паливо на ЮУАЕС
15.03.2016   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 11 березня уклало угоду з компанією «Westinghouse Electric Sweden AB» на проведення інспекції ядерного палива виробництва «Westinghouse» (США) за $623 тис (близько 16,22 млн грн.). Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Тендер провели за переговорною процедурою для забезпечення уніфікації.

У квітні-травні проінспектують 42 вдосконалені паливні збірки ТВЗ-WR на блоці №3 Южно-Української АЕС під час планово-попереджувального ремонту. Перша їх партія була завантажена на початку 2015 року, дослідна експлуатація завершиться цього березня.

Інспекція триватиме десять діб по дві 12-годинні зміни. За її результатами підготують звіт, який буде враховано при розширенні використання ТВЗ-WR на енергоблоках АЕС України з реакторами ВВЕР-1000.

«Westinghouse Electric Sweden AB» є шведською філією американської фірми «Westinghouse Electric Company».

Нагадаємо, у грудні 2015 року «Енергоатом» купив ліцензію на розрахункові обґрунтування завантажень американським паливом за $252 тис.

Раніше придбали імітатори для Запорізької АЕС за 400 тис євро. Вони потрібні для підтвердження сумісності американського палива з транспортно-технологічним обладнанням, а також для його спільного завантаження з паливом виробництва АТ «ТВЕЛ» (Росія).