Залізничники відмінили закупівлю газу на півмільярда через якусь «позаштатну ситуацію»
09.03.2016   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 22 лютого відмінила п’ять тендерів на закупівлю газу для виробництва теплової енергії на загальну суму 531,09 млн грн. Про це повідомляється у системі «ProZorro».

Електронні торги відбулися 16 лютого. Найдешевшими виявилися такі пропозиції:

  • ТОВ «Експогаз Лтд» – 6 591 грн. за тисячу кубометрів (на 87,40 млн грн.),
  • ТОВ «Юг-Газ» – 6 700 грн. за тис куб. м (101,29 млн грн.),
  • ТОВ «Юг-Газ» – 6 775 грн. за тис куб. м (94,50 млн грн.),
  • ТОВ «Юг-Газ» – 6 906 грн. за тис куб. м (90,40 млн грн.),
  • ТОВ «Облгазпостач» – 6 867 грн. за тис куб. м (157,50 млн грн.).

Це дешевше за ціни всіх найбільших тендерів від початку 2016 року.

Торги відмінили «у зв’язку з виникненням позаштатної ситуації» протоколом засідання комісії з відбору постачальників природного газу від 18 лютого. У чому саме полягає позаштатна ситуація – залізничники не пояснили.

Фірма «Юг-Газ» із Чорноморська (Іллічівськ) могла отримати підряд на 286,19 млн грн.

Її засновниками є ТОВ «МЕП», ПАТ «Одесагаз» та вірґінська «Клінтел-Гас Лімітед». Кінцевим бенефіціаром значиться одеський адвокат Михайло Партікевич – бізнес-партнер Ігоря Учителя, Ігоря Згурова та Ігоря Буркінського.

Фірму «Юг-Газ» через ПАТ «Одесагаз» контролює відомий бізнесмен Ігор Учитель. За даними «ЛІГА.net», фірма імпортує європейський газ від «MET Gas and Energy Marketing AG» та «Antra Gmbh».

Австрійську «Antra Gmbh» пов’язують із екс-нардепом Миколою Мартиненком, який це заперечує.

Компанія відома угодою з ПАТ «Одеський припортовий завод» на давальницьку переробку газу, за фактом чого відкрито кримінальне провадження. Контракт розірвали, проте, як повідомляє «ЛІГА.net», завод продовжує купувати газ у цього трейдера.

Клієнтом «Antra Gmbh» також є ТОВ «Енерджі Трейд Груп» – найбільший постачальник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Черкаський «Експогаз Лтд», створений у червні 2015 року, належить Валерію Глобі. Номер телефону і адреса фірми співпадає з ТОВ «МБК «Трансбуд» Сергія Васілєвського і ТОВ «БК Бастіон-Україна» Олександра Головатого.

За даними «ВДЗ», компанія не вигравала тендерів.

Київським «Облгазпостачем» володіє Олег Крутік із м. Городня Чернігівської обл., директором є Андрій Карнаухов.

Фірма має спільний номер телефону з ТОВ «Енергогазрезерв» Олексія Кивенка і ТОВ «Укргазпетролеум» Олексія Безушка, а також із ТОВ «Центральна газова компанія» Наталії Деркач, яким керує Людмила Кивенко.