Поліції дозволили виїмку в банках Латвії і Кіпру по фірмах з гнізда Каськіва
09.03.2016   //  

В рамках розслідування розтрати бюджетних коштів у ДП «Державна інвестиційна компанія» суд дав слідчому Національної поліції доступ до документів низки компаній у банках Латвії і Кіпру. Про це свідчать ухвали Печерського райсуду від 4 лютого.

За даними слідства, у 2012-2014 рр. посадові особи Держінвестпроекту розтратили і привласнили бюджетні кошти через надання позик приватним компаніям.

Зокрема, ТОВ «Торговий Дім «Борисфен» отримав 95,55 млн грн. позики для реалізації національного проекту «Якісна вода». ТОВ «Боржава Резорт» отримало 165 млн грн. для національного проекту «Олімпійська Надія – 2022», що передбачав створення спортивно-туристичної інфраструктури з метою проведення в Україні у 2022 році зимової олімпіади.

Однак дані кошти не були використані за призначенням, а конвертовані в долари США і перераховані іноземним компаніям.

ТД «Борисфен» перерахував $9,77 млн «Korsk Enterprises LTD» (Кіпр) в якості оплати за придбання часток в українських компаніях – ТОВ «Аква Інвест Груп» і ТОВ «Джерела Поділля».

«Боржава Резорт» перерахувала $5 млн «Septemero Holdings Limited» (Кіпр) в якості оплати за частку у ТОВ «Профіт Консалтинг Груп»; $14,51 млн – «Talemba Holdings Limited» (Кіпр) за придбані частки у ТОВ «Соломія», ТОВ «Воловецький завод продтоварів», ТОВ «Карпатія Холдинг» і ТОВ «Фортуна Затишок».

Слідчі встановили, що для полегшення відмивання коштів злочинна група створила і придбала низку компаній: «Monstarol Holding LTD» (Кіпр), «Teleferic Holdings GMBH» (австрія), «Lambscroft Ventures Limited» (Кіпр), «Donini Holdings Limited» (Кіпр), «Trivinto Limited» (Кіпр), а також «Glenshaw Limited» (Кіпр).

Суд дав слідчим доступ до документів компаній з можливістю виїмки копій у банках «Norvik Banka JSC» (Рига, Латвія), «Eurobank Cyprus LTD» (Нікосія, Кіпр), «Cyprus Popular Bank Public Co LTD» (Нікосія, Кіпр).

З’ясовано, що представником компаній «Monstarol Holding LTD», «Lambscroft Ventures Limited» і «Trivinto Limited» на території України є деякий Руслан Возний.

Представником компанії «Teleferic Holdings GMBH» на території України є особа, що також є директором фірм «Боржава Резорт Холдінг», «Боржава Девелопмент», «Боржава Ленд», «Боржава Інвест» і «Таурус Естейт». В реєстрі директором цих компаній значиться Андрій Банцер.

Щодо кіпрської компанії «Glenshaw Limited», то станом на сьогодні на неї в Україні оформлено «Viper SD-4» – двомісний літак для спортивних і прогулянкових польотів. За даними реєстру цивільних повітряних суден, посвідчення на літак «Glenshaw Limited» отримала у квітні 2015 р., користувачем літака є фізособа, ім’я якої реєстр не розкриває.

Всього, за даними слідства, всього по схемах з кредитами з Держінвестпроекту на чолі з Владиславом Каськівим було виведено щонайменше 259,2 млн грн. державних коштів. До цієї оборудки були залучені компанії з оточення Каськіва (список компаній).

Щодо самого Владислава Каськіва, то, за останніми даними, він після Євромайдану перебував в Австрії. Там він значиться директором «Ozario Holdings GMBH». Засновником цієї фірми є кіпрська компанія «Tarmax Limited», що була створена 14 січня 2015 р. і належала особисто Владиславу Каськіву. У липні 2015 р. Каськів переписав фірму на «Ionics Nominees Limited» (Кіпр). Ця кіпрська компанія раніше реєструвала для Каськіва «Tarmax Limited». Сьогодні пов’язані з нею фірми «Ionics Directors Limited» та «Ionics Secretaries Limited» виконують функції директора і секретаря «Tarmax Limited». У відкритих джерелах є дані, що у 2015 році «Tarmax Limited» оформляла в Європейському Союзі торгову марку «Tarmax» на безалкогольні напої, бізнес-консультування та управління інвестиціями.