Кому належать маршрутки Хмельницького
07.03.2016   //  

Ринок пасажирських маршрутів 260-тисячного обласного центру поділили між собою п’ять перевізників.

Завдяки рішенню конкурсного комітету від 14 березня 2012 року перевізникам-переможцям вдалося добитися від влади такого собі «мораторію»: їх п’ять років ніхто не чіпає і вони вільно займаються перевезенням хмельничан.

У 2015 році відносини влади і перевізників погіршилися. Мерія виконала рішення обласного АМКУ про зниження тарифу у маршрутках на 50 копійок — до 3 гривень. Перевізники відповіли перекриттям центральної дороги і судовими позовами. Але марно.

З приходом до влади у Хмельницькому Всеукраїнського об’єднання «Свобода» перевізники захистили тариф і з 1 березня його підвищили до 3,5 грн.

ТОВ «Рембуд-транс»

Сьогодні — це монополіст на ринку маршрутних перевезень Хмельницького. На конкурсі 2012-го ТОВ виграло 13 маршрутів (№№ 15, 20, 23, 28, 32, 33, 34, 36, 42, 47, 43, 3, 6). А в березні минулого року взяло контроль ще над десятьма (№№ 1, 18, 27, 24, 24а, 35, 41, 46, 46а, 9), які належали ПМП «Купава».

Сергій Мандзій

Сергій Мандзій

Сталось це після постанови Вінницького апеляційного адміністративного суду від 22 грудня 2014 року. Служителі Феміди анулювали ліцензію на перевезення пасажирів хмельницькому перевізнику ПМП «Купава». Річ у тім, що 11 червня того ж року рейсовий автобус, який працював на маршруті «Купави» допустив ДТП, в якому загинуло троє людей і постраждало до двох десятків пасажирів.

Хмельницькі фірми «Рембуд-транс» і «Купава» пов’язані «сімейними узами». Фактичним власником першої був діючий член виконавчого комітету Хмельницької міськради і екс-депутат міськради Сергій Мандзій. Він, балотуючись на мера від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», у жовтні минулого року перереєстрував «Рембуд-транс» на свого директора Валентина Заболотного. Причина — нібито влада в особі секретаря міськради Костянтина Чернилевського, який також претендував на мерське крісло, тиснула на його бізнес.

Петро Стецюк

Петро Стецюк (стоїть)

ПМП «Купава» заснували тесть Мандзія Микола Щерба і віце-президент Союзу автоперевізників Хмельницької області Петро Стецюк. Паралельно Щерба до лютого 2015 року керував у «Рембуд-трансі».

Після резонансної ДТП тесть Мандзія зник із числа засновників «Купави». За даними Єдиного державного реєстру, з 12 січня 2015 року підприємство припинило свою діяльність.

У 2014 році регулятор на ринку транспортних перевезень країни — Укртрансінспекція — зробив сенсаційну заяву. Тодішній голова Валерій Черненко звинуватив «Рембуд-транс» і «Купаву» у побудові злочинних схем на ринку пасажирських перевезень Хмельницького.

«Де-юре це два різних підприємства, де-факто підприємства відрізняються лише назвами, а схеми управління, отримання прибутку та адреса здійснення діяльності однакові. ПМП «Купава» обслуговує у місті Хмельницькому 10 маршрутів, а ТОВ «Рембуд-транс» обслуговує 13 маршрутів. Для обслуговування маршрутів вони використовують близько 200 орендованих транспортних засобів. На обох підприємствах не оформлено жодного трудового договору із водіями транспортних засобів», — сказав він.

Високопосадовець зауважив, що передрейсовий технічний огляд транспортних засобів на обох підприємствах проводиться формально, оскільки транспортні засоби фактично не зупиняються на оглядовій ямі, а лише проводяться записи до необхідних журналів, таким чином за 3 хвилини виїжджає 3 транспортних засоби.

«Основна діяльність підприємств полягає в отриманні коштів з власників транспортних засобів, в середньому близько 80 грн. з одного автобуса в день, які згідно з так званими «договорами спільної діяльності», фактично і виконують перевезення. За словами перевізників, досить часто керівництво ПМП «Купава» та ТОВ «Рембуд-транс» вимагають ще й так званні «вступні» у розмірі 2 тис. дол. Звичайно всі ці кошти йдуть не через касу, а у кишені підприємців. Можна сказати з впевненістю, що компетентним правоохоронним органам є над чим працювати», — заявив Валерій Черненко.

Хмельницьке комунальне підприємство «Електротранс»

Віктор Паламарчук

Віктор Паламарчук

Комунальний перевізник виграв 11 маршрутів за №№ 19, 50, 52, 30, 44, 4, 5, 7, 11, 51, 51а. Враховуючи, що «Електротранс» є монополістом на ринку тролейбусних перевезень, він змушений закривати маршрутні лоти, залучаючи перевізників з власним транспортом. А це додаткові заробітки для КП. У середньому, за місяць назбирується близько 2 тис. грн у розрахунку на один транспортний засіб.

Директором КП з 2011 року працює депутат двох скликань міської ради Віктор Паламарчук. На місцевих виборах-2015 він обрався від партії Олександра Гереги «За конкретні справи».

До роботи в «Електротрансі» Паламарчук був генеральним директором місцевого ТзОВ «Агріко». Нині це підприємство очолює його син Сергій Паламарчук, який також пройшов до міськради від партії «За конкретні справи».

ФОП Марценюк В.М.

Цей перевізник зареєстрований у Кам’янці-Подільському і, відповідно, всі податки від хмельницьких пасажирських перевезень осідають в бюджеті міста, що за 100 кілометрів. У Хмельницькому його «пижики» курсують на 9 маршрутах (№№ 2, 26, 37, 39, 45, 48, 54, 55, 5а).

Крім перевезень на Марценюка записана ще одна кам’янець-подільська фірма «Світбуд», яка займається добуванням мінеральної продукції та будівельного каменю.

ЗАТ «Хмельницьке таксі»

Підприємство працює за 8 маршрутами (№№ 17, 25, 25а, 29, 38, 40, 49, 12).

«Хмельницьке таксі» заснували місцеві ЗАТ «Техінсервіс» і ПАТ «Хмельницьке автотранспортне підприємство 16806».

Основною власницею ПАТ «Хмельницьке автотранспортне підприємство 16806» з часткою 72,4% є Марія Божевська. Головою правління є Мороз Олександр Олександрович. Засновником ЗАТ «Техінсервіс» значиться Галина Мороз з Волочиського району.

Керівником ЗАТ «Хмельницьке таксі» є Андрій Проказюк, на якого записані, щонайменше, три фірми. Це — ТОВ «Садвинпром» (займається неспеціалізованою оптовою торгівлею продуктів харчування), ТОВ «Будмонтаж 777» (зведення житлових і нежитлових приміщень), ТОВ «Мінграніт» (виробництво ювелірних виробів).

ФОП Мішин О.В.

Мішин О.В.

Мішин О.В.

Перевізник, який займається підвезенням пасажирів винятково великогабаритним транспортом на кшталт автобусів марки «MAN». Він має у Хмельницькому три маршрути (№№ 21, 22, 12у).

Останнім часом Мішин став таким собі голосом перевізницького середовища. Саме він сповіщав про безкоштовний проїзд до Дня міста, яким ощасливили приватні перевізники; він відстоював права перевізників, коли міська влада зменшувала тарифи на проїзд. До цього всього він ще й очолює Асоціацію пасажирських перевізників «Поділля».

На місцевих виборах-2015 Мішин балотувався у депутати Хмельницької міської ради від партії «Наш край», яка у місті не подолала прохідного 5-відсоткового бар’єру.

Віталій Тараненко, для «Наших грошей»