Напів-«приватівська» фірма почистила дані про бенефіціарів у держреєстрі
04.03.2016   //  

«Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС» заднім числом змінило бенефіціара компанії. Про це свідчать витяги з Єдиного державного реєстру.

З 24 грудня 2015 р. співвласником підприємства «УПС», яке є найбільшим підрядником по ремонту доріг у Дніпропетровську, стала словацька компанія «Ароґраф». В українському реєстрі бенефіціаром «Ароґрафу» значилась громадянка Австрії Рафаела Татарскі.

Раніше «Наші гроші» з’ясували у словацькому реєстрі компаній, що єдиною власницею «Арографу» є Ірина Гуназа з села Суданівка Дніпропетровської області. Щодо Рафаели Татарскі, то вона була власницею «Ароґрафу» у 2007-2011 рр.

Після виходу публікації дані про бенефіціара компанії «Ароґраф» в українському реєстрі змінилися, і ним була зазначена громадянка України Ірина Гуназа. Щоправда, місцем її прописки було вказано м.Братислава у Словаччині.

З’ясувалося, що дані про бенефіціара змінилися і в архівних даних реєстру. Відтак дані про Рафаелу Татарскі як бенефіціара «Ароґрафу» після виходу статті уже знайти не вдалося.

Однак у «Наших грошей» зберігся витяг з реєстру, отриманий до публікації.

Відтак у розпорядженні «Наших грошей» є два офіційні витяги з реєстру станом на 29 лютого, що містить різні дані щодо бенефіціара «Ароґрафу». В одному випадку це Рафаела Татарскі, а в іншому Ірина Гуназа.

БЕНЕФIЦIАР1 БЕНЕФIЦIАР2

Автентичність цих електронних документів підтверджена унікальним номером, завдяки якому  можливе повторне завантаження копії цього документу з реєстру Мін’юсту.

У Дніпропетровську Ірина Гуназа відома як контактна особа міської організації партії «Україна майбутнього» Святослава Олійника, екс-заступника губернатора Ігоря Коломойського.

Після Євромайдану він активно піарився на темі «відкатів» на тендерах Департаменту комунального господарства і капбудівництва Дніпропетровської міськради. Олійник обіцяв «відмити» підрядників Департаменту і «запустити їх на реальні, чесні тендери». Одним з таких підрядників була фірма «УПС», яка з 2008 року виграла держзакупівлі на 2,25 млрд грн., більшість з яких у Дніпропетровській області.

У свою чергу Тарас Палій, який донедавна був єдиним власником фірми «УПС», проходив як підозрюваний по двох кримінальних справах, що стосувалися розтрати бюджетних коштів на ремонту доріг. Тарасу Палію загрожувало тюремне ув’язнення. Але згодом обвинувачення було пом’якшено і обидві справи закрито. Відтак Тарас Палій кримінальної відповідальності не поніс.

Після закриття цих кримінальних справ Палій уступив половину фірми соратниці Святослава Олійника – Ірині Гуназі. А після зміни власників фірма подала позов проти Департаменту комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міськради щодо повернення боргу за ремонт доріг часів Януковича у розмірі 204,64 млн грн. Суд присудив перемогу фірмі і тепер вона має отримати гроші від мерії Дніпропетровська, яку з минулої осені очолює Борис Філатов.

Філатов і Олійник були заступниками губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського у 2014 році, коли проти Палія була порушена перша карна справа, а Олійник робив викриття щодо відкатів.