Зять Кінаха десять років не платив оренду за приміщення вартістю понад 3 мільйони
24.02.2016   //  

Суд залишив без задоволення апеляційну скаргу дочірнього підприємства «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» про визнання недійсною додаткову угоду до договору з Кіровоградською міськрадою про оренду цілісного майнового комплексу державного КП теплових мереж «Кіровоградтеплоенерго». Таку постанову прийняв Дніпропетровський апеляційний господарський суд.

У жовтні 2004 року між управлінням власності та «Кіровоградтеплом» було укладено договір оренди цілісного майнового комплексу державного КП «Кіровоградтеплоенерго». Строк дії договору було встановлено в років. Вартість орендованого комплексу на момент підписання договору складала 36,1 млн грн.

На початку 2005 року фірма звернулася до суду з вимогою визнати цей договір дійсним попри те, що він не був завірений нотаріально. Господарський суд Київської області позов задовольнив. Через рік, у квітні 2006 року, мерія та фірма підписали додаткову угоду про вилучення з переліку орендованих об’єктів трьох приміщень. А саме, будівлі по вул. Академіка Корольова, 11, котельню по вул. Московській, 190, вартістю та незавершеного будівництва південно-західної котельні по вул. Промисловій, 2. Вартість цих приміщень була оцінена майже в 3 млн.

У вересні 2015 року «Кіровоградтепло» звернулося в суд з позовом до Управління власності про визнання дійсною додаткової угоди, хоча вона так і не була нотаріально завірена. Приватники стверджували, що посадові особи Кіровоградської міськради неодноразово ухилялись від нотаріального посвідчення додаткової угоди, однак жодних доказів цьому факту не надавали.

В грудні 2015 року Господарський суд Кіровоградської області відмовився визнати укладеною незавірену нотаріально угоду. Тепловики спробували оскаржити дане рішення в Дніпропетровському апеляційному господарському суді, однак але їх скаргу суд залишив без задоволення.

Власником ТОВ «ЦНТІ УНГА» є Олександр Ковалко, колишній заступник голови правління НАК «Нафтогаз України». Ковалко одружений на Наталії Ковалко, прийомній дочці колишнього прем’єр-міністра Анатолія Кінаха. Минулого літа Олександр Ковалко намагався вмовити Кіровградську міськраду стати одним з поручителів отримання ДП «Кіровоградтепло ТОВ «ЦНТІ УНГА» кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку на суму $29,70 млн, однак рішення не набрало достатньої кількості голосів.

Згідно відповіді на інформзапит «Наших грошей», станом на 1 лютого 2016 ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» має заборгованість перед Кіровоградською міськрадою за оренду цілісного майнового комплексу Державного КП теплових мереж «Кіровоградтеплоенерго» у сумі 10,12 млн. грн. В суді зараз розглядається справа про стягнення з підприємства заборгованості на суму 6,69 млн. грн.