Фірма хоче збити з залізничників 18 мільйонів за користування коліями у ДНР
24.02.2016   //  

ТОВ «Шахтарськтранс» хоче стягнути із «Донецької залізниці» 18,73 млн грн. збитків, нібито завданих фірмі незаконним використанням під’їзних колій при трьох станціях поблизу Тореза, що знаходяться на непідконтрольній українській владі території. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 10 лютого.

«Шахтарськтранс» звернувся до суду у червні минулого року. Фірма стверджує, що «Донецька залізниця» незаконно з грудня 2014 року без дозволу фірми використовує під’їзні колії до станцій «Софіно-Брідська», «Пелагіївський» і «Дронове». Ці під’їзні колії належать на праві оперативної оренди «Шахтарськтрансу».

Суди перших двох інстанцій цей позов задовольнили, стягнувши з залізничників 17,24 млн грн збитків у вигляді упущеної вигоди. Суди встановили, що залізниця надала послуги з подачі та збирання вагонів ряду підприємств у грудні 2014 – квітні 2015 рр.

Та ВГСУ з цими рішеннями не погодився, скасувавши їх і відправивши справу на новий розгляд.

ВГСУ вказав, що фірма мала довести, що пред’явленні вимоги про упущену вигоду не є абстрактними. При цьому мають враховуватися заходи, вжиті фірмою для отримання доходів.

Натомість матеріали справи свідчать про те, що «Шахтарськтранс» з початку грудня 2014 року зупинив свою господарську діяльність на під’їзних коліях при станціях «Софіно-Брідська» та «Дроново».

ВГСУ зазначив, що під’їзні колії знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції, і фірма не мала наміру користуватися ними. Разом з тим «Донецька залізниця», використовуючи колії, «діяла в умовах крайньої необхідності».

Зауважимо, що у ході досудового кримінального розслідування директор з економіки та фінансів «Шахтарськтранс» розповіла, що у серпні 2014 року приміщення і вантажний транспорт фірми захопили представники «ДНР», які проводять незаконний видобуток і реалізацію вугілля за допомогою захоплених колій.

ТОВ «Шахтарськтранс» у 2005 році заснували Людмила Деркач і Вадим Іванов з Донеччини. У 2007 році їх у складі засновників змінили Анатолій Матвєєв і Віктор Медведєв з Тореза, а з 2011 року єдиним засновником фірми залишився останній. Директором фірми у вересні минулого року став Максим Орлов.

Фірма була зареєстрована у Сніжному, Торезі, Луганську. А у 2014 році її перереєстрували у Маріуполь.

У 2012-2014 рр «Шахтарськтранс» виграв у держпідприємств «Сніжнеантрацит», «Торезантрацит», «Шахтарськантрацит» і «Донецької обласної дирекції з ліквідації збиткових вугледобувних» підрядів на суму 30,96 млн грн.

Крім того, «Центренерго» у першому кварталі 2015 року закупило у «Шахтарськтрансу» вугілля на 132 млн грн, у четвертому кварталі – ще на 52,80 млн грн.