«Укргазвидобування» втридорога купило у британської «прокладки» непотрібне обладнання за $6 мільйонів
20.02.2016   //  

koltiubingУ 2015 році ПАТ «Укргазвидобування» купило нафтогазове обладнання, яке використовується на морських платформах, з імовірною переплатою 40-80 млн грн. Про це йдеться у сюжеті Аліси Юрченко у телепрограмі «Наші гроші».

Контракт вартістю $5,8 млн. незадовго до зміни керівництва підписав тодішній замголови правління Вадим Шленчак. Керівником «Укргазвидобування» тоді ще був Сергій Костюк.

Колтюбінговий комплекс виробництва китайської корпорації «Jereh» поставив «УГВ» не виробник, а лондонська компанія «Moston Properties Limited», яка називає себе офіційним дилером фірми з Китаю.

Колтюбінг – це безперервна гнучка труба, яка є засобом доставки в пласт рідини. Через неї під тиском в пласт закачують азот або кислоту, які промивають свердловину. Колтюбінг використовується для «ремонту» свердловини, або як альтернатива традиційному бурінню.

Нове керівництво держкомпанії вважає, що «Укргазвидобування» купило обладнання по цінах завищених у 2-3 рази.

Зокрема на тендері, що пройшов після цієї закупівлі, інший колтюбінговий комплекс (виробники – білоруський «Фідмаш», німецька КАТТ) придбали за ціною $3,5 млн. Ціна на техніку китайського виробника могла бути ще нижчою.

«Його справедлива вартість в Китаї, щоб за нього заплатити, – це $1,7-1,8 млн.», – вважає Юрій Нагорняк, заступник виконавчого директора з видобутку ПАТ «УГВ». За різними оцінками, переплата на закупівлі в китайців могла становити від 40 до 80 млн грн.

Після зміни керівництва «Укргазвидобування» контракт був оплачений тільки наполовину. Відтак «Moston Properties» намагається відсудити решту суми, звернувшись до Лондонського комерційного міжнародного арбітражного суду.

Голова правління «Укргазвидобування» Олег Прохоренко розповів, що їм поставили обладнання 2013 року випуску, яке з невідомих причин і невідомо скільки часу знаходилось у порту Латвії, і припускає, що установка призначалася для іншого замовника.

За версією журналістки, таким замовником могла бути держкомпанія «Чорноморнафтогаз» (Крим).

Придбане обладнання призначене для використання на морських платформах, а не на континенті, де добуває газ «УГВ».

На початку 2013-го «Чорноморнафтогаз» проводив тендер на закупівлю аналогічної колтюбінгової установки. Продавали обладнання «Чорноморнафтогазу» ті ж люди, що у 2015-му для «Укргазвидобування».

На тендері «Чорноморнафтогазу» перемогла лондонська компанія – «Muster Services Ltd». На той час вона реєструвалася за адресою, де нині прописаний постачальник «Укргазвидобування» – «Moston Properties». А очолювала компанію та сама громадянка Великобританії Георгіна Папапетроу, яка зараз керує «Moston Properties».

Конкурентом на тендері «Чорноморнафтогазу» була кіпрська фірма «YNG Petrolium». Раніше Fоrbes доводив її зв’язок з одеським бізнесменом Ігорем Учителем. Представляв кіпріотів на тендері Богдан Діхтяр. Зараз він працює директором у фірмі Ігоря Учителя – «Чорномортехкомплект». Адреса ж кіпрського учасника співпадає із адресою «Клінтел Холдінг Компані Лімітед», що є засновником ТОВ «Діспатер». Директором останньої є Артемом Сідєльніков, який був довіреною особою на виборах Ігоря Учителя та представником «Moston Properties».

Оскільки в тендері «Чорноморнафтогазу» техніка мала бути поставлена протягом 2013 року, а кінцевий строк припадає на початок Євромайдану, контракт міг лишитися невиконаним. Якщо контракт між «Чорноморнафтогазом» та британцями зірвався, угода між «Укргазвидобуванням» та «Moston Properties» може бути спробою дорого продати ту саму колтюбінгову установку, яку не було поставлено попередньому замовнику.

Ігор Учитель – колишній депутат Одеської облради від Партії регіонів. Він досі має спільну страхову компанію «Інтергарант» із Володимиром Шелудченком, екс-головою «Нафтогазу України» в уряді Януковича. Після невдалої спроби потрапити в парламент від Блоку Петра Порошенка Учитель на останніх виборах обрався депутатом Одеської обласної ради як кандидат від партії «Відродження».