Банк Льовочкіної претендує на великий ТРЦ у Києві
19.02.2016   //  

ПАТ «Кліринговий дім» Юлії Льовочкіної тримає в заставі землю під незавершеним ТРЦ «Республіка» і колишні приміщення центру Олександра Довженка. Про це йдеться у сюжеті Максима Опанасенка у програмі «Слідство.Інфо».

Власник та орендар землі під ТРЦ «Республіка» на вул. Велика кільцева,1 – ТОВ «Мегаполісжитлобуд», оформлений на кіпрську компанію «Берлінотто Лімітед». Секретар і директор цієї компанії Амаль Сароут Ламброу раніше згадувався у публікації нардепа Сергія Лещенка про маєток Сергія Льовочкіна на Лазуровому березі у Франції.

Свого часу «Республіку» приписували Дмитру Фірташу, оскільки «Мегаполісжитлобуд» мав договори іпотеки з його банком «Надра». Однак в частині цих договорів разом з банком Надра фігурував також банк «Кліринговий дім», основними акціонерами якого є Юлія Льовочкіна (сестра Сергія) та нардеп Іван Фурсін.

Сьогодні банк «Надра» Фірташа перебуває у стані ліквідації і Національний банк і фонд гарантування вкладів фізосіб заявили про намір продати «Республіку» як заставне майно. Разом з тим, у грудні 2015 року «Кліринговий дім» вже оформив тут за собою ділянку.

Директор «Мегаполісжитлобуду» Олексій Сав’як на останніх місцевих виборах намагався стати депутатом Києво-Святошинської райради від партії Петра Порошенка «Солідарність», але програв.

Також «Кліринговий дім» має в іпотеці нерухомість на Жуковому острові. Восени 2015 р. банк видав іпотеку під заставу 2000 кв.м. ТОВ «Морячок-МС». Директором фірми є Володимир Опришко. У 2014 році він балотувався до парламенту від «Солідарності» у Миколаєві. Також Опришко був головою наглядової ради «Миколаївського комбінату хлібопродуктів». Раніше цю посаду обіймала Юлія Льовочкіна.

Також в іпотеці «Клірингового дому» перебувають приміщення на вул. Васильківська,1, що раніше належали Національному центру Олександра Довженка. У 2007 році їх купила компанія «Ніко і К», де основними власниками є кіпрська компанія «Кесслер Вентчез Лімітед», другий – бізнесмен Ігор Тинний.

«Кесслер Вентчез Лімітед» і Тинний були співзасновниками «Першої взуттєвої фабрики «Київ» разом з Іваном Фурсіним, партнером Юлії Льовочкіної по «Кліринговому дому».

Від «Наших грошей»:

У реєстрі майнових прав є дані, що «Кліринговий дім» має 0,84 га на вул. Кільцева дорога 1а. Право забудови цієї ділянки по договору має фірма «Мегаполісжитлобуд». Ця ж фірма з 2013 року володіє тут 22,90 га землі, решту ділянок вона орендує у Київської міської ради.

«Мегаполісжитлобуд» мав консорціумний кредитний договір з банками «Надра» і «Кліринговий дім». Такі договори укладають для зменшення кредитних ризиків.

Відкриття ТРЦ «Республіка» неодноразово переносилося і востаннє планувалося на осінь минулого року.