Кооперативна схема Кернеса-Добкіна
11.02.2016   //  

kharkivХарків – місто, де мрії збуваються. Хочеш отримати безкоштовно землю у мальовничому лісі або на березі водосховища – їдь до «Першої столиці».

За даними прокуратури Харківської, міська влада з 2008 року безоплатно передала у приватну власність 900 га землі вартістю 4,3 млрд грн. Усі ділянки були передані під житлову забудову.

Схема, яка була вибрана, не нова для України, але у таких масштабах її більше ніде не використовували. Працює вона так.

Створюється обслуговуючий кооператив, у назві якого є словосполучення житлово-будівельний. Йому безкоштовно видається ділянка під будівництво як житлово-будівельному кооперативу, хоча він таким не є.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

У Харкові ж засвоїли лише одне з цього закону – землю можна роздати безкоштовно. Й масово почали це робити у 2008 році, коли мером міста був Михайло Добкін, а секретарем міськради Генадій Кернес. При чому у багатьох кооперативах були одні й ті самі засновники. Зокрема, мінімум у 18-ти обслуговуючих кооперативах, які мали у своїй назві «Житлово-будівельний кооператив» серед засновників були Костянтин Босенко, Олена Босенко, Власта Дударенко. Через деякий час після того, як їх кооператив отримував землю, вони переписували його на інших осіб. І тут було два варіанти: або передати «потрібним» людям, як вийшло з ОК «ЖБК «Триумф», якому належить земля та маєток Добкіна у Лісопарку, або продати. Як приклад, одну з таких ділянок придбала ТОВ «Вест Ойл Груп», яка входила до групи компаній покійного нардепа Ігора Єрємєєва. У деяких випадках перепродували кілька разів власним фірмам, щоб неможливо було повернути землю місту. Так вийшло з ділянкою вартістю 4.44 млн. грн. вздовж Білгородського шосе, яке отримало ОК «ЖБК «Парус плюс».

Серед отримувачів «безкоштовної» землі були й цікаві мікси. Так, у 2008 році ОК «ЖБК «Орбіта-сервіс» отримала безкоштовно земельну ділянку площею 1,28 га на вулиці Командарма Корка. Серед засновників кооперативу були разом люди, близькі до тодішнього губернатора, а зараз міністра МВС Арсена Авакова та партнери Генадія Кернеса: Ігор Котвицький (народний депутат, фракція «Народний фронт»), Марина Єпішина (топ-менеджер АТ «Інвестор»), Галина Давидова (співзасновник «Паркінг +») та Ганна Давидова.

Серед тих, хто у 2008 почав отримувати землю є будівельники компанії «Авантаж» нардепа Анатолія Денисенка. Зокрема, серед засновників ОК «ЖБК «Віртус» є теперішній директор компанії Євгеній Іосілевич. Також співвласником цього кооперативу був Микола Цвіра, за часів Януковича очолював МВС України на Південній залізниці. А директором кооперативу була Яна Невєрова – довірена особа екс-голови Апеляційного господарського суду Харківської області Василя Кухара. Численні родичі Кухара, у тому числі суддя харківського окружного адміністративного суду Марина Кухар, разом з Іосілевичем є також серед співвласників споживчого кооперативу «Престиж», які отримали земельну ділянку поряд з Саржиним Яром на вул. Мінській.

Ці рішення могли б бути оскаржені прокуратурою ще тоді, але представники правоохоронної структури зробили вигляд, що нікого криміналу у прийняті подібних рішень не бачать.

Можливо цьому сприяло те, що одним з кооперативів, який отримав землю ще у 2008 році, був ОК «ЖБК Ермітаж» серед засновників якого значився син тодішнього прокурора області Василя Синчука – Олександр.

Одним з ключових людей, які мали стосунок до цієї схеми, є депутат Харківської міськради – Ігор Аріх. Його родина та бізнес-партнери були та є засновниками понад десяти кооперативів, багато з яких були зареєстровані на вул. Котлова, 216.

Наприклад, ОК «ЖБК «Еревія» отримало декілька земельних ділянок, у тому числі й 3 гектари на Білгородському шосе. Засновниками цього кооперативу були син Ігора Аріха Денис, а також Людмила Гудкова і Дмитро Певко.

З 2008 року почали отримувати безкоштовно землю й люди, наближені до Генадія Кернеса, який тоді був секретарем міськради, а з 2010 року став міським головою. Цікаво, що деякі кооперативи були записані за тією ж адресою, що й кооперативи Аріхів.

ОК «ЖБК «Фортеця», який отримав безкоштовно 36,6 га, зареєстрували саме на Котлова, 216, а серед засновників разом з Людмилою Гудковою й Сергієм Велигошей є Олександр Коровкін. Останній є одним з найбільш успішних бізнесменів Харкова часів Кернеса. Він є засновником ТОВ «Дімаріс», яке фактично володіє Центральним ринком та ТОВ «Фірма «Діана», яке володіє Сумським ринком, де його партнером є син Кернеса Даніїл Прівалов.

Коровкін є засновником понад десяти кооперативів, які отримали безкоштовно землю, де його партнерами є також люди, наближені до Кернеса. Наприклад, партнер Коровкіна по ТОВ «Дімаріс», комерційний директор Парку Горького Андрій Шаптала. Вони разом є засновниками ОК «ЖБК «Нефа», ОК «Гаражно-будівельний кооператив-2008», ОК «Гаражно-будівельний кооператив-2010», ОК «ЖБК «Самшит», ОК «ЖБК «Бархани», тощо. Ще одним їх партнером у цих фірмах є Олександр Тімій.

В ОК «ЖБК «Міленіум» деякий час партнером Коровкіна була засновниця ТОВ «Фьорд», яке володіє Кінним ринком, Ольга Солоп. Вона фігурувала й у «добкинському кооперативі»

В ОК «ЖБК «Легенда» партнерами Коровкіна виявилися співвласники готелю «Національ», у якому мешкає Кернес, Сергій Голубєв й Ольга Кириллова. Остання також володіє часткою «7 Каналу», власником 40 відсотків якого до цього року також був Кернес.

Перехід Добкіна у крісло губернатора нічого не змінив, схема продовжувала діяти. Хоча цікаво, що пік рішень стосовно безкоштовного виділення земельних ділянок кооперативам, прийшовся на лютий 2010 року, коли відбулась інавгурація Януковича.

Поступово отримувати землю через подібну схему, окрім «Авантажу», стали й інші великі забудовники міста.

Але до початку 2015 року ані прокуратура, ані інші правоохоронці не виказували стурбованість щодо безкоштовного виділення земель. Навіть самі брали участь. Так, Євген Попович, який був прокурором міста Харкова до 2015 року, є засновником ОК «Гаражно-будівельний кооператив «Перспектива-2012»

И лише цього року прокуратура встановила, що жодних прав на безкоштовне отримання земельної ділянки у власність кооперативи не мали. Тобто землю потрібно було продавати через аукціон.

Прокурори почали масово подавати позови й намагатися скасувати рішення, щодо виділення землі, однак, у більшості випадків суд залишав землю приватникам. Це відбувалося через те, що вичерпано строк давнини – 5 років.

Незважаючи, на відкрите кримінальне провадження й позови до суду, й цього року міськрада продовжила безкоштовно виділяти землю обслуговуючим кооперативам. Так, влітку, земельну ділянку отримав кооператив, який має відношення до ТДВ «Житлобуд-2»

В жовтні прес-служба обласної прокуратура похвалилася двома перемогами у суді – справа йшла про ОК ЖБК «Південний горизонт» й ОК ЖБК «Ботанічний». Але ці рішення не стосуються ані бізнес-партнерів Аріха, ані оточення Кернеса. Всі земельні ділянки, які належать їм, у них й залишилися. Наприклад, у жовтні суд залишив ОК «ЖБК «Сапсан» земельну ділянку, яка виходить на центральну вулицю міста – Сумську. Засновниками кооперативу «ЖБК «Сапсан» є Віталій Печура, Ігор Тирнов та Андрій Челобітчиков.

Всі троє є також серед співвласників ТОВ «Діамант-2006» – фірми, яка надає в оренду техніку КП «Газета «Харьковские известия» Харківської міськради». Серед акціонерів «Діамант-2006» також є Ольга Кириллова. Крім того, Челобітчиков є партнером дружини Кернеса Оксани Гайсинської у ТОВ «Рівлад ЛТД».

Варто відзначити, що у держреєстрі юридичних осіб телефонний номер 7314403 вказано як контактний для ОК «ЖБК «Сапсан». Цей номер належить також АТ «НПК-Холдінг» – до цього року основного бізнес-активу Кернеса.

Хоча хтозна – були б ці люди такими фартовими та успішними, якщо б не знаходилися у орбіті Генадія Кернеса. 25 жовтня його було переобрано міським головою. Залишився депутатом міськради й ігор Аріх, а це означає, що нас ще чекає багато цікавого.

Павло Новик, «Наші гроші. Регіон»