Держкомпанії купують вугілля у фірми з Гонконгу, яку представляє людина Медведчука
03.02.2016   //  

гонконг контрактКонтракт на поставку вугілля ПАТ «Центенерго» від імені гонконгської фірми «Arida Global Limited» підписав Микита Поз, який є співвласником ТОВ «Консул-Україна», що орендувало землю під побудову дачі Віктора Медведчука в Криму. Про це йдеться у розслідуванні Матвія Нікітіна і Романа Кириченка на «Українській правді».

Договір датується 14 грудня 2014 р. і передбачав поставку 50 тис тонн вугілля.

Уповноваженим представником фірми постачальника з Гонконга значиться Микита Поз, який володіє часткою у фірмі «Консул-Україна». Ця компанія орендувала ділянку у протитуберкульозного санаторію імені Боброва в Криму під будівництво дачі Віктора Медведчука, на якій той приймав свого кума Володимира Путіна. Віктор Медведчук входить до групи переговірників з російськими окупантами Донбасу та терористами ДНР та ЛНР.

У 2012 році кандидат у народні депутати Тарас Козак вказував фірму «Консул-Україна» Микити Поза своїм місцем роботи.

Козак тривалий час працював на різних посадах у Державній митній службі, був там заступником голови, очолював Західну регіональну митницю.

Зараз Козак є народним депутатом від «Опозиційного блоку». У парламенті його знають як найближчого соратника Віктора Медведчука. Один із трейдерів розповідав УП, що Козак також виступає переговорщиком від «Arida Global Limited». З журналістами Тарас Козак спілкуватися не захотів.

Від «Наших грошей»:

Львів’янин Микита Поз володіє ТОВ «Консул-Україна» разом із дніпропетровцем Сергієм Трепишиним. Микита Поз є директором фірми.

У серпні 2015 року держкомпанія «Укрінтеренерго» уклало угоду з «Arida Global Limited» на постачання 200 тис тонн вугілля, не оприлюднивши його ціну. Ще одну угоду на поставку такої ж партії вугілля також по невідомій ціні держкомпанія уклала з «Арідою» наприкінці 2015 року.

Раніше нардеп Вікторія Войцицька повідомила, що «Arida Global Ltd» потрапила до переліку постачальників вугілля з окупованих районів Донбасу на державне «Центренерго». При цьому народний депутат також не мала даних про вартість угоди і ціну вугілля від гонконгської фірми.

У 2013 році рух Anonymous оприлюднило документи, які нібито належать до архіву Державної митної служби України. У їх числі був лист компанії Polyem, в якому згадувалося про те, що «Arida Global Ltd» може виплатити тодішньому главі митного відомства Ігорю Калетнику винагороду за дані про компанії «Укрпромбізнес» і «Нафтогазтрейдінг» нібито на користь «Газпромбанку».