«Дельта Банк» за допомоги «межигірського» судді подарував півмільярда «Авант-Банку», який визнали неплатоспроможним
29.01.2016   //  

Національний банк 29 січня визнав неспроможним «Авант-Банк», який отримав від «Дельта Банку» майнові права за кредитними договорами на суму 455,90 млн грн.

У лютому 2015 р. «Дельта Банк» передав у заставу «Авант-Банку» майнові права за кредитними договорами на суму 455,90 млн грн. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києві від 12 січня.

Застава виступила забезпеченням по міжбанківському кредиту за договором 11.11.2014 р. Умови цього кредиту невідомі.

Згідно з договором, у разі невиконання зобов’язання і введення тимчасової адмінстрації у «Дельта Банк», всіх прав кредитора за договорами на 455,90 млн грн. набуває «Авант-Банк».

2 березня 2015 р. Національний банк запровадив у «Дельта Банку» тимчасову адміністрацію.

Комісія Фонду гарантування вкладів фізичних осіб перевірила контракти проблемного «Дельта Банку» за останній рік і оцінила договір «Авант-Банком» як нікчемний.

Комісія прийшла до таких висновків:

  • постановою Нацбанку від 30.10.2014 «Дельта Банк» віднесено до категорії проблемних і заборонено передавати забезпечення третім особам, майно та активи банку без погодження з куратором, але договір з «Авант-Банком» такого погодження не мав;
  • договір надає «Авант-Банку» переваги перед іншими кредиторами, оскільки передбачає безумовну передачу заставодержателю предметів застави;
  • договір не відповідає вимогам Закону України «Про заставу», оскільки не містить умов щодо розміру основного зобов’язання, строку його виконання;
  • уклавши договір застави банк безоплатно здійснив відчуження майнових прав та відмовився від власних майнових вимог.

З початком банкрутства і ліквідації «Дельта Банк» у жовтні 2015 р. намагався відсудити свої права на кредитні договори.

Але суддя Господарського суду м.Києві Сергій Ковтун своїм рішенням закріпив права на півмільярда боргів за «Авант-Банком». Нагадаємо, що суддя Ковтун свого часу виніс рішення, по якому «Межигір’я» вибуло з держвласності на користь структур екс-президента Віктора Януковича.

У справі з «Дельта Банком» суддя Ковтун виходив з такого:

  • постанова Нацбанку про заборону передачі активів не є нормативно-правовим актом, а тому недодержання її приписів не має наслідком невідповідності договору;
  • договір не містить заборони передачі майнових прав в заставу іншим кредиторам відповідача і даних, які би свідчили про те, яким чином застава їх за Договором надала переваги позивачу перед іншими кредиторами, суду не подано;
  • договір має дані про розмір зобов’язання – 455,90 млн грн., і мав бути виконаний до 1 квітня 2015 р.;
  • договір не є договором про безоплатне відчуження майнових прав, оскільки він врегульовує відносини застави. Визначена Договором процедура звернення стягнення є відступленням права вимоги з відкладальною умовою. Набуття права вимоги не є задоволенням майнових вимог позивача і не тягне за собою припинення основного зобов’язання, виконання якого було забезпечено заставою.

Відтак Господарський суд м.Києва визнав «Авант-банк» кредитором по договорах:

  • ТОВ «Фудмаркет», на суму 166,01 млн грн.
  • ТОВ «Гайсинський консервний комбінат» 11,92 млн грн.
  • ТОВ «Торговий дім «Золотий Урожай» 14,90 млн грн.
  • ДП «Завод 410 ЦА» 79,90 млн грн.

Це в сумі складає 272,73 млн грн. Сьогодні заборгованість удвічі більша – 455,90 млн грн., йомвірно в цю суму включено відсотки по кредитах.

У січні цього року договір між «Дельта банком» і «Авант-банком» оскаржував один із боржників – Торговий дім «Золотий Урожай» екс-народного депутата від Партії регіонів Олександра Лєщінського. Господарський суд м.Києва знову оцінив цей договір як законний.

29 січня 2016 р. Національний банк повідомив про неплатоспроможність «Авант-банку». Кошти 96% вкладників будуть відшкодовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі. Фонд забезпечить виплату суми вкладів в обсязі близько 550 млн. грн.

За даними Smida, ПАТ «Авант-банк» з часу заснування у 2008 році було оформлено на ТОВ «Лоренс Груп», першим власником якого був Михайло Гріншпон.

В липні 2011 року Гріншпон продав банк. Новими співвласниками «Лоренс Груп» стали депутат Київради Олександр Ліщенко (відомий на прізвисько «Ліча») і бізнесмен Олексій Савченко, відомий згодом як помічник Віталія Яреми, коли той був народним депутатом (2012-2014 рр.).

З травня 2012 року «Авант-банк» було перереєстровано на низку офшорів з Сейшельських та Віргінських островів. Савченко до середини січня 2014 р. був головою наглядової ради. Ліщенко пішов з посади члена наглядової ради «Авант-банку» в кінці лютого 2014 р.

Нині Олексій Савченко є нардепом від «Блоку Петра Порошенка». В декларації за 2014 рік вказав близько півмільярда гривень на рахунках, наявність двох «мерседесів», 37 гектарів землі та річний дохід 28 млн грн.

У 2012 році помічником голови правління «Авант-Банку» працював син Віталія Яреми Валерій. Після Майдану він був призначений головою Департаменту реєстрації речових прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби. А «Авант банк» відразу був включений до схеми отримання платежів від користувачів Реєстру майнових прав на нерухоме майно.

Також у 2011-2014 роках віце-президентом «Авант банку» з питань безпеки працював Валерій Гелетей. Його президент Петро Порошенко у 2014 році ненадовго призначав міністром оборони водночас з призначенням Яреми генпрокурором.

За останніми даними НБУ, власниками «Авант банку» станом на березень 2015 року були низка громадян Сейшельських островів та Ігор Завацький. Правління очолював Веніамін Лебедєв, колишній зять екс-голови «Енергоатому» Віссаріона Кіма.

Ігор Завацький раніше працював у податковій та МВС під началом Віталія Яреми.