Прокуратура спізнилася із поверненням державі ділянок у Чернечому лісі під Києвом
22.01.2016   //  

Суд відмовився повернути державі земельні ділянки загальною площею 22 га, що знаходяться у Чернечому лісі на території Ходосіївської сільради, через пропуск прокуратурою позовної давності. Про це свідчить рішення Києво-Святошинського райсуду Київської області від 21 грудня.

Прокуратура вказала, що ця лісова ділянка неправомірно була вилучена ще у 2004 році, коли була передана в оренду на 49 років садовому товариству «Горобина». А у 2014 році ділянку подрібнили і передали у власність низці громадян.

Прокуратура вказує, що всі накази, розпорядження, договори оренди мають бути визнані недійсними, бо вони прийняті з порушеннями.

Зокрема, вилучати лісові ділянки площею понад 10 га має право лише Кабмін, і Святошинська РДА у 2003-2004 рр перевищила свої повноваження, передавши вказані 22 га лісу до земель Ходосіїівської сільради. Ця ділянка перебувала у користуванні Боярської лісової дослідної станції, яка згоди на вилучення землі не надавала. «Київліс» також не надавав згоди на передачу цієї ділянки сільраді.

Крім того, цільове призначення ділянки не було змінене у встановленому законом порядку. РДА передала ділянку садовому товариству «Горобина» для колективного садівництва. Однак, за законом для колективного садівництва із земель державної власності надаються земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Таке призначення ділянки вказали вже у 2014 році при її реєстрації у Держземкадастрі.

Також прокуратура вказує, що у договорі оренди на відбитку печатки орендаря зазначена юридична особа – садове товариство «Горобина», а не Громадська організація садове товариство «Горобина». Разом з тим садове товариство «Горобина» було зареєстроване лише у 2012 році.

Надалі Головне управління Держземагентства у Київській області, яке не надавало вказану ділянку в оренду та не є органом, уповноваженим розпоряджатися лісовими ділянками, восени 2014 року дало згоду на поділ 22 га на 165 ділянок, які через рік були передані у приватну власність громадянам.

Суд залишив позов прокуратури про витребування ділянок з незаконного володіння громадян без задоволення, оскільки прокуратура пропустила строк позовної давності. Ще у 2009 році міжрайонний природоохоронний прокурор Київської області звертався до суду з позовом до ГО СТ «Горобина» про стягнення боргу і розірвання договору оренди.

Зауважимо, що представник СТ «Горобина» намагався також зняти арешт із земельних ділянок, який суд наклав у липні минулого року, однак суд відмовив.

Нагадаємо, журналісти телепрограми «Наші гроші» з’ясували, що серед власників землі у Чернечому лісі є, зокрема, Віталій Маліков і Олег Фролов, яких президент влітку 2015 року призначив на посади заступників голови СБУ.

Повний список власників ділянок читайте тут.