Фіктивна фірма поставила армії авіазапчастини, відреставровані у підпільних цехах (додано)
19.01.2016   //  

(додано дані щодо статусу Пальчика у фірмі «Аміс Груп»)

ТОВ «Гранум Ресурс» поставило військовій частині А1604 авіаційно-технічне майно, відреставроване у підпільних цехах і з підробленими техпаспортами. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду міста Києва від 29 грудня.

Влітку 2015 року «Гранум Ресурс» виграв тендер на поставку авіазапчастин (43 одиниці) на склади військової частини у с. Чорнобаївка (Херсонська обл.) на суму 148,72 млн грн. Поставка мала відбутися до 1 листопада.

За даними слідства, фірма подала на конкурс неправдиві відомості про себе. Крім того, слідчі підозрюють «Гранум Ресурс» у несплаті 6,35 млн грн податків, оскільки у вересні фірма отримала від військової частини 38,01 млн грн оплати за поставлений товар, однак податкову звітність за цей місяць фірма не подала.

«Гранум Ресурс» вказав, що купив поставлені військовим авіазапчастини у підприємств «Софіт СКС», «Софіт СТС» і «ЛЗА Пром». Однак це фіктивні фірми, які не мають ніякого обладнання, сировини і матеріалів для здійснення основного виду діяльності.

За даними слідства, більшу частину авіазапчастин «Гранум Ресурсу» без оформлення належних документів восени минулого року поставило ТОВ «Аміс Груп». Товар був виготовлений і завантажений на території складського приміщення по вул. Тепловозній, 18 у Києві.

Тут знаходяться «підпільні цехи, у яких здійснюється реставрація авіаційно-технічного майна та надання йому вигляду нової продукції або ж такої, що пройшла капітальний ремонт на спеціалізованих заводах Російської Федерації».

Під час обшуку в офісі «Аміс Груп» правоохоронці виявили і вилучили низку печаток, які використовуються для підробки паспортів до авіаційно-технічного майна.

За даними слідчих, «Гранум Ресурсу» допоміг перемогти на тендері чоловік, який «має впливові зв’язки у органах державної влади, в тому числі в Міноборони». Саме він скеровував діяльність фірми. Крім того, він разом з тодішнім директором «Гранум Ресурсу» Володимиром Красніковим контролює ТОВ «Техцентр Україна», яке теж брало участь у вказаному тендері.

Слідчі вказують, що за аналогічною схемою через фірму «Техцентр Україна» планується реалізувати продукцію на користь Міноборони у 2015-2016 рр.

Засновником та керівником ТОВ «Гранум Ресурс» з листопада 2015 року є Олександр Курач, який прописаний в Донецьку. До цього з січня по листопад фірмою володів і керував Красніков Володимир Михайлович, який досі залишається бенефіціарним власником компанії. До цього фірмою володів Малкін Олег Геннадійович.

За час свого існування «Гранум Ресурс» виграв два тендери, які провели дві військові частини: у листопаді 2014 року на поставку інструментів на 693 тис грн, і у серпні 2015-го на поставку авіазапчастин на 148 млн грн.

Засновником і директором ТОВ «Техцентр Україна» є Матвієнко Микола Іванович. Фірма створена у червні 2015 року, і вже у серпні виграла поки що єдиний тендер – на поставку авіаційних шин військовій частині у смт. Чорнобаївка на суму 4,85 млн грн. Крім того, наприкінці жовтня військові хотіли купити у «Техцентру Україна» авіазапчастин на 11,95 млн грн, однак договір так і не був укладений через відсутність дозволу Мінекономрозвитку.

Засновником «Аміс Груп» є Пальчик Олексій Іванович (раніше «Наші гроші» вказували, що був і директором фірми, однак станом на середину січня 2016 року він вже не займав цю посаду). Він же є засновником і підписантом ТОВ «Алпекс Транс», якому належать приміщення на вул. Тепловозній, 18 у Києві. Зазначимо, що Пальчик раніше проживав у Сімферополі, де володів ТОВ «ВКП «Інтер-Авіа», ТОВ «Аеростар» і досі є співзасновником ВКП «Укравіаресурс».

Засновником фірм «Софіт СКС» і «Софіт СТС» за статутом в 1 тис грн є Водоп’янова Ніна Миколаївна. А фірма «ЛЗА Пром» зі статутом у 100 грн оформлене на Резнікову Марину Анатоліївну.

Додамо, що правоохоронці розслідують також кримінальне провадження за фактом розкрадання державних коштів невстановленими особами, які у своїй злочинній діяльності окрім вище вказаних фірм також використовують реквізити і рахунки ПП «Прайм Фіш», ТОВ «Глобал рітейл девелопмент України» і ПП «Сартан».