Суд дозволив слідчим виїмку у Фонді держмайна документів про аферу на «Запоріжжіобленерго»
15.01.2016   //  

Слідчий суддя дозволив детективам Національного антикорупційного бюро провести виїмку документів у Фонді державного майна, якими була санкціонована оборудка по крадіжці 346 млн грн. з коштів «Запоріжжяобленерго». Відповідне рішення 22 ухвалив Солом’янський райсуд Києва.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 22 грудня 2014 ВАТ «Запоріжжяобленерго» та ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат» зверталися з листами № 001-006/19298 та № ВК/02-964 відповідно до Фонду державного майна України про погодження договорів про відступлення права вимоги по боргам за електроенергію на користь ПАТ «Енергомережа». Ця фірма зрештою отримала від «Запоріжжяобленерго» право вимоги з низки заводів оплати за електроенергію на суму 346 млн грн. За це «Енергомережа» мала заплатити обленерго лише 200 тис грн. Тобто заводи платили за електроенергію гроші не постачальнику, а посередницькій фірмі.

Оскільки 60,2% акцій «Запоріжжяобленерго» належить державі, то енергокомпанія звернулась до ФДМУ за погодженням своїх угод з «Енергомережею». Аналогічно за таким дозволом звернулось і держпідприємство «Запорізький титано-магнієвий комбінат», яке виступало платником грошей за електроенергію.

За результатами розгляду вказаних листів, Фонд держмайна 23 грудня надав роз’яснення «Запоріжжяобленерго» та «ЗТМК» за №10-31-17885 та №10-21-17881 відповідно.

Суддя дозволив виїмку звернень компаній до ФДМУ та відповіді фонду з відмітками щодо його погодження керівниками структурних підрозділів, пояснювальними/ доповідними записками до нього, а також з відповідними резолюціями керівників щодо його розгляду.

«Наші гроші» півроку тому звертались до ФДМУ з проханням пояснити, чому Фонд погодив угоди «Запоріжжяобленерго» і «Енергомережі».

фдму відповідьГолова ФДМУ Ігор Білоус тоді офіційно відповів, що «за вказаним листом Товариства Фонд не надавав погодження ВАТ «Запоріжжяобленерго» на здійснення зазначеної операції з борговими вимогами, оскільки на думку Фонду, надані проекти договорів не є факторинговими у розумінні частини 4 статті 12 Закону України «Про приватизацію державного майна».

Нагадаємо, в рамках кримінального провадження № 52015000000000001 ведеться розслідування по привласненню 346 млн грн. коштів «Запоріжжяобленерго». У грудні суддя дозволив виїмки документів по цій справі у банках та у компаніях «Запоріжжяобленерго», ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (контролюється групою Дмитра Фірташа), ДП «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та «ХК «Енергомережа» (Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом).

Міноритарними акціонерами «Запоріжжяобленерго» є групи близьких до президента України Петра Порошенка Констянтина Григоришина та братів Суркісів.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює замголови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам «Запоріжжяобленерго». Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи «Народний Фронт» Арсенія Яценюка.

Однак через кілька днів Генпрокуратура закрила кримінальне провадження у справі про присвоєння 950 млн. грн. «Запоріжжяобленерго» у зв’язку з відсутністю події злочину. За даними ГПУ, укладення договорів між ВАТ «Запоріжжяобленерго», ХК «Енергомережа» і ЗТМК «не суперечить чинному законодавству», «умови договорів виконуються, на розрахункові рахунки ВАТ «Запоріжжяобленерго» надходять грошові кошти, у зв’язку з чим, якоїсь шкоди інтересам підприємства відсутня». Генпрокуратуру очолює близький до Порошенка Віктор Шокін.