Підлеглих Райніна, по яким працюють слідчі, підозрюють у виводі ще 9 мільйонів гривень
12.01.2016   //  

Харківські правоохоронці підозрюють посадових осіб ТОВ підприємство «Спецводстрой» та чиновників Департаменту капітального будівництва Харківської облдержадміністрації у спробі заволодіння державними коштами у сумі в сумі понад 9 млн. грн.

Про це йдеться в ухвалі Київського районного суду від 28 грудня 2015 року.

За даними прокуратури, у жовтні посадові особи ТОВ підприємство «Спецводстрой» за попередньою змовою з чиновниками Департаменту капітального будівництва ХОДА зареєстрували ТОВ «Бест-Р», за допомогою якого планували в грудні 2015 року заволодіти державними коштами в сумі понад 9 млн. грн. Гроші планувалося вивезти через фіктивні фірми.

За даними Єдиного державного порталу публічних коштів, 16 грудня Департамент капбудівництва перерахував ТОВ «Бест-Р» 9,49 млн грн. однією транзакцією. Гроші направлені на придбання монтованого обладнання для реконструкції Малоданилівських очисних споруд. Це друга за величиною транзакція цього Департаменту за останні чотири місяці.

Нагадаємо, що «Спецводстрой» в 2014 році виграв тендер на реконструкцію очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради вартістю 21,02 млн грн. На початку 2015 року на ці роботи додатково виділили ще 2,82 млн. грн.

Крім того, 28 січня 2015 року «Спецводстрой» отримало підряд на обладнання для цих очисних споруд вартістю 15,17 млн. грн.

В 2014 році міліція відкрила декілька кримінальних проваджень за ознаками привласнення майна та зловживання службовим становищем керівництвом фірми. Слідчі вважали, що роботи з реконструкції каналізації були завищені в рази. Крім того, правоохоронці вважать, що керівники ТОВ «Спецводстрой» діяли у зговорі з чиновниками департаменту капітального будівництва Харківської ОДА, а представник підприємства передавав керівнику цього Департаменту готівку на суму, яка складала 20-25% від отриманих бюджетних коштів. Так, слідство розслідує один епізод справи, коли власник «Спецводстрою» передав директору Департаменту більше мільйона гривень готівкою.

А в 2015 році правоохоронці додали ще кілька епізодів, зокрема, щодо розкрадання 950 тис. грн.

Зараз «Спецводстрой» проходить процедуру ліквідації. Кримінальне провадження по цій фірмі було об’єднано зі справою про розкрадання бюджетних коштів чиновниками департаменту капітального будівництва ХОГА на тендерах в 2012 році.

В листопаді тендер на постачання обладнання для Малоданиливських очисних споруд виграло ТОВ «Бест-Р» Дмитра Порохіна, яке було створене вже після оголошення тендеру. Єдиним конкурентом було ТОВ «Кодем», чиї засновники пов’язані з ТОВ «Спецводстрой».

Нагадаємо, що в 2011-2015 роках Департамент капітального будівництва ХОДА очолював Євгеній Шахненко, який зараз займає посаду віце-губернатора і курує будівництво в області. Зараз Департамент очолює Сергій Ткачук.

Харківську ОДА з лютого 2015 року очолює Ігор Райнін. До того він працював в Адміністрації президента, а по призначенні губернатором також став радником Бориса Ложкіна по регіональній політиці. Також він мав корочки помічника Арсена Авакова, коли той був народним депутатом.