«Укргазвидобування» перейшло на обслуговування у банки Жванії і друзів Єрємєєва
02.03.2015   //  

Державна компанія «Укргазвидобування» (УГВ) з 2014 року обслуговується в Давида Жванії і партнерів Ігоря Єрємєєва. Про це пишуть Сергій Головньов і Дмитро Король у «Інсайдері».

Для продажу своєї продукції УГВ проводило аукціони, для участі у яких фірми мають сплачувати попередні внески. Минулого року аж до грудня «Укргазвидобування» вказувало реквізити своїх рахунків виключно у «Діамантбанку», акціонером якого є Давид Жванія.

Починаючи з грудня 2014-го «Укргазвидобування» почало вказувати новий рахунок для сплати попередніх внесків, цього разу розміщений у «Банку інвестицій та заощаджень» (БІЗ). Ще з червня цей рахунок використовували і на біржових торгах. Сьогодні 15% акцій цього банку належать Андрію Попову, ще 85% – 17 юридичним і фізичним особам, частка яких не перевищує 10%. До березня минулого року серед власників значної частки акцій БІЗу були бізнесмен Сергій Лагур і нардеп Степан Івахів, які разом з Ігорем Єремєєвим є співзасновниками холдингу «Континіум» (мережа АЗС WOG).

«Враховуючи суми договорів на купівлю нафтопродуктів і скрапленого газу, що сягають кількасот мільйонів гривень, навіть мінімальна комісія дає банку значні прибутки», – відзначають автори.

Проте аукціони – не єдина сфера, у якій БІЗ і «Діамантбанк» співпрацюють з УГВ. Джерело Insidґer у держкомпанії повідомило, що зарплатні проекти всіх відділень і підрозділів УГВ, окрім центрального апарату, розміщені в цих же фінустановах.

«БІЗ обслуговує лише одну з філій, а всі інші отримують зарплату в «Діамантбанку». Однак це не стосується центрального апарату в Києві, який обслуговується у Промінвестбанку», – розповів один зі співробітників УГВ, який побажав залишитися неназваним.

За його словами, зарплатні проекти «Укргазвидобування» були перенесені до «Діамантбанку» ще на початку року. Раніше вони обслуговувалися «Надра банком» Дмитра Фірташа. За часів президента Віктора Януковича УГВ очолював Юрій Борисов – колишній менеджер компанії Ostсhem Фірташа.

Нагадаємо, у 2014 році фірми почали розміщувати тендерні застави для участі у конкурсних закупівлях «Укртрансгазу» також у «Діамантбанку». Це відбулось після того, як головою наглядової ради «Укртрансгазу» восени призначено першого заступника голови правління «Нафтогазу України» Сергія Перелому. Він відомий як бізнес-партнер Давида Жванії, Миколи Мартиненка та Ігоря Єрємєєва по агентству нерухомості «Вортекс».

На початку березня 2014 року головою правління в УГВ було призначено Сергія Костюка, який через МПП «Феон» має близькі стосунки з нардепом Ярославом Москаленком, що входить до депутатської групи «Воля народу» Ігоря Єремєєва.

Заступником голови правління УГВ було призначено Вадима Шленчака. Це один із власників мережі АЗС «Калина», яку в 2011 році викупила група компаній WOG Єремєєва.

Після цих призначень майже весь обсяг сировини для виробництва бензину (ДЕПБК) і скрапленого газу, видобутих УГВ, без будь-яких аукціонів і за заниженими цінами купували декілька компаній, пов’язаних з Єремєєвим і його соратником Москаленком.

Як розказав INSIDER співрозмовник в уряді, також на керівництво УГВ має вплив Микола Мартиненко – близький соратник прем’єра Арсенія Яценюка.

З жовтня минулого року стосовно Сергія Костюка та Вадима Шленчака тривають кримінальні провадження. Одним з епізодів, який розслідують правоохоронці, є продаж нафтопродуктів за заниженими цінами.

Прокуратура й СБУ затримували фігурантів ще в грудні, але згодом відпустили їх під заставу в розмірі 1,1 млн грн.