У Херсоні найбільше квартир від міськради отримували працівники міліції, СБУ і прокуратури
30.12.2015   //  

У Херсоні квартири від міськради найшвидше отримували працівники правоохоронних органів, міліції і прокуратури. Про це пишуть Альона Нефьодова та В’ячеслав Гусаков у Миколаївському центрі журналістських розслідувань.

«У нас весь час за першої можливості давали квартири працівникам СБУ, міліції і прокуратури», – зізналась начальник управління обліку Марина Войтенко.

За даними Херсонської міськради, за останні 10 років роздано 842 квартири, з яких 126 – співробітникам обласного управління МВС.

Квартиру у Херсоні отримав колишній прокурор області Богдан Подубинський, який пробув на цій посаді з березня 2014 по квітень 2015, і перейшов до прокуратури Тернопільської області. Минулого року він отримав у постійне користування квартиру площею 26 кв м по вул. 49-ї Гвардійської дивізії.

У побудованому 10 років тому будинку для правоохоронців на вул. Кірова, 12 квартиру площею 43 кв дали начальнику обласної державтоінспекції Олександру Мікле. Тут же квартири отримали начальник міліції громадської безпеки Білозерського РВ УМВС в області Олександр Лігінович та старший юрисконсульт штабу обласного МВС Юрій Сначев, начальник управління карного розшуку обласної міліції Сергій Деров. Свого часу Сергій Деров разом зі своїм заступником був спійманий на хабарі в $25 тис за непритягнення до кримінальної відповідальності підозрюваного в умисному вбивстві.

У будинку по вул. Миру житло на 50 кв м дісталося начальнику відділу по боротьбі з торгівлею людьми Олексій Бер-Тамоєв. Напередодні він виписався з приватного житла і прописався в гуртожитку, а на квартобліку пробув всього 4 місяці. У 2006 постійним житлом по вул. Червонофлотській, 54 також був забезпечений начальник обласного МВС Олександр Калінін.

9 років тому на вул. Кірова, 12 квартиру площею 56 кв м дали начальнику обласної ДАІ Ігорю Маломужу. Підставою для надання житлоплощі стало його перебування на квартирному обліку обласного МВС протягом одного року. Після вселення житло приватизували його родичі і незабаром взагалі продали. Маломуж пропрацював в області 2 роки.

У цьому ж будинку на вул. Кірова, 12 у 2006 році квартиру на 43 кв м отримав тодішній керівник управління карного розшуку МВС області Леонід Бойко. Вже в січні 2007 вона була приватизована членами його сім’ї, а потім продана. Як і Маломуж, Бойко не брав участі в приватизації житла, попередньо виписавшись з нього.

Дії правоохоронців юрист Людмила Опришко розцінює як зловживання з використанням законних схем. «Є такі схеми, коли службовці не приймали участь у приватизації того житла, яке отримували в одному місті, віддали його дітям, самі виписалися. Виходить, вони своє право приватизації не використовували і, приїжджаючи служити в інше місто, знову претендують на нове житло. І держава зобов’язана йому дати його. Це, начебто і законно, але, по-суті, зловживання», – вважає Опришко.