Мін’юст незаконно продав майно державного інституту за борги
29.12.2015   //  

Суд визнав недійсними електронні торги ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції з продажу дослідно-виробничого випробувального комплексу площею 7 968 кв. м. у Вишгородському районі Київської області в урочищі «Сваром’я». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 10 грудня.

Комплекс належав ДП «Державний науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут інноваційних технологій в енергетиці та енергозбереженні». Його арештували за борги держпідприємства і у квітні цього року через систему електронних торгів продали ПП «Фастторг-2009» за 3,62 млн грн.

Позов про визнання недійсними торгів подало ТОВ «Укравтомехбудлізинг», яке стверджувало, що торги проведені з порушенням законодавства.

Суд позов задовольнив і визнав торги недійсними.

Встановлено, що на продане майно поширюється закон про введення мораторію на примусову реалізацію майна. А саме, у виконавче провадження, в межах якого проводились торги, включено як борги перед фізособами по зарплаті, так і борги перед юридичними особами, які попадають під дію мораторію. Заборгованість по зарплаті складає 1,89 млн грн., а майно держпідприємства продано за 3,62 млн грн., відтак решта коштів піде на погашення боргів перед контрагентами. Тому реалізація майна відбулася з порушенням мораторію і суперечить закону.

Також порушено закон про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Якщо рішення про стягнення коштів з держпідприємства чи юрособи не виконано протягом 6 місяців, то його виконання забезпечується за рахунок коштів, передбачених бюджетною програмою для виконання рішень суду. Спірне виконавче провадження триває вже майже 2 роки.

Ще при продажу майна у його вартість не було включено земельну ділянку під ним. Фактично «Фастторг-2009» безоплатно отримав у власність ділянку державної власності.

Крім того, дане держпідприємство включене у перелік об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

ПП «Фастторг-2009», що виграло торги, належить Роману Поліщуку. Фірмою «Укравтомехбудлізинг», що оскаржила торги, володіє Наталія Коріневич.