Ректор Мельник продав сину приміщення податкового університету за удвічі заниженою вартістю
21.12.2015   //  

Екс-ректор Національного університету ДПС України Петро Мельник незаконно продав компанії свого сина санаторій і приміщення філій університету вартістю 20,64 млн грн. Про це свідчить ухвала Печерського районного суду від 7 грудня.

У 2007-2008 році за розпорядженням Мельника через «Центральну універсальну біржу» фірмі «Міжрегіональна фінансово-юридична академія» були продані комплекси будівель у Кам’янці-Подільському, Сімферополі та Ірпені (вул. Північна, 79-Б). Загальна вартість цих об’єктів становила 20,64 млн грн, а фірма купила їх за 10,87 млн грн.

Ці приміщення були продані без погодження із Фондом держмайна і ДПА України, без дотримання передбаченої законодавством процедури.

Мельнику було повідомлено про підозру 8 червня цього року. З 16 жовтня по 3 грудня розслідування у справі зупинялося через хворобу екс-ректора.

Нагадаємо, реабілітаційно-оздоровчий комплекс «Сосновий бір» загальною площею 7870 кв м, розташований у смт. Ворзель на вул. Кірова, 3, Мельник продав під приводом його географічної віддаленості і неможливості підтримувати в належному стані. А приміщення філій – у зв’язку неефективним використанням будівель, дороге утримання і ремонт.

Окрім вже згаданих комплексів у Сімферополі (2 683 кв м; вул. Елеваторна, 8-Б) і Кам’янці-Подільському (1109 кв м; вул. Годованця, 1), за розпорядженням Мельника також були продані будівлі у Сторожинці (вул. Видинівського, 3; Чернівецька обл.) і Житомирі (вул. Мануїльського, 18). Останню суд нещодавно повернув державі.

За даними Держфінінспекції, Мельник також привласнив майже 1,6 млн грн бюджетних коштів, які університет продовжував отримувати за вже відрахованих студентів. Ще на 3,1 млн грн було завищено вартість будівництва нових гуртожитків університету в Ірпені. На 27 млн грн Податкова академія закупила медобладнання, яке простоює на складах. Ще на 3 млн грн Мельник купив квартири в Києві, одну з яких відписав собі.

У 2013-му Петро Мельник був затриманий при отриманні хабара. Наразі Мельник знаходиться під підпискою про невиїзд.

ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія» зараз має назву Ірпінська фінансово-юридична академія у формі ТОВ. Її засновником значиться киянин Володимир Володимирович Щербань (не плутати з колишнім губернатором Сумщини). Обов’язки керівника фірми з серпня цього року виконує племінник екс-ректора Роман Мельник. Раніше засновником фірми був син Петра Мельника Максим.