Партнер Клюєвих отримає у власність частину Будинку профспілок, спаленого під час атаки силовиків на Майдан
19.12.2015   //  

дом профсоюзовТОВ «ІТТ-Нерухомість» з орбіти заступника міністра фінансів України Оксани Маркарової, отримає у власність частину Будинку профспілок України на Майдані Незалежності у Києві. Про це пише Валерія Самаркіна у «Діловій столиці».

Федерація профспілок України (ФПУ) вибрала інвестора, який займеться реконструкцією зруйнованої пожежею будівлі профспілок на Майдані Незалежності. Це «ІТТ-Нерухомість», яка входить до інвестиційної групи «ІТТ».

Голова ФПУ Григорій Осовий повідомив, що інвестор відновить будівлю за 1,5 року. «Натомість компанія отримає у власність більше 30% будівлі ФПУ. Це 5,5 тис кв м. Орієнтовний обсяг інвестицій у ремонт іншої частини будівлі (12,5 тис кв м), яка залишиться у профспілок, – 160 млн грн», – додав Осовий.

Конкурсний відбір інвестора було оголошено на початку року. Він тривав вісім місяців. «Всього було сім претендентів. Деякі самі відмовилися від участі у відборі, а деяким ми відмовили, оскільки не були впевнені в тому, що ці компанії осилять такі інвестиції. В півфінал вийшли «ІТТ-Нерухомість» і «Драгон Капітал». Але остання вирішила припинити участь в інвестиційному конкурсі, пославшись на складну економічну ситуацію в країні і пов’язані з цим ризики», – розповів голова наглядової ради благодійного фонду «Відродження будинку Профспілок» Володимир Саєнко.

Генпідрядником ремонтних робіт буде компанія «Фенікс-Груп», що входить в «Планету-Буд». Ремонтні роботи розпочнуться 2 січня 2016 року.

Очікується, що термін окупності проекту складе максимум вісім років. «ІТТ-Нерухомість» планує отримувати прибуток за рахунок здачі приміщень в оренду під офіси. «Вигода інвестора в проекті очевидна. При вартості 1 кв м комерційної нерухомості в центрі столиці в $3 тис., він отримає 5,5 тис кв м за ціною трохи більше $1 тис. в перерахунку за нинішнім курсом. Якби аналогічні приміщення компанія купувала за ринковою ціною, це обійшлося б їй більш ніж в 400 млн грн.», – пише видання.

Засновником «ІТТ-Нерухомість» є кіпрська компанія «Амервіно інвестментс ЛТД». До 2014 року співвласницею компанії була Ганна Маркарова, сестра замміністра фінансів Оксани Маркарової. «ІТТ-Інвест», яка також входить до групи «ІТТ» і є її провідною компанією, на третину належить Данилу Волинцю – чоловікові замміністра фінансів Оксани Маркарової. Сама Макарова, за її словами, очолювала «ІТТ-Інвест» 12 років – з 2003 по 2014 рр.

Від «Наших грошей»:

Під час подій Євромайдану Будинок профспілок був одним з основних центрів підтримки революції. Він використовувався активістами як штаб Національного опору, також там надавали першу медичну допомогу. В ніч на 19 лютого під час штурму Євромайдану силовиками Будинок профспілок загорівся. Пожежу вдалося погасити лише 20 лютого, приміщення практично повністю вигоріло.

Нещодавно стало відомо, що структурам, близьким до заступниці міністра фінансів Маркарової, вдалося заробити мільйони на ліквідації «Актив-банку». Цей банк належав братам Клюєвим і вони в 2013 році продали його структурам Данила Волинця, що виступав партнером Клюєва у різних бізнес-проектах. Як відомо, Андрій Клюєв під час Євромайдану очолював Ради нацбезпеки і оборони і його вважають причетним до розгону «Беркутом» активістів, в тому числі і тих, які знаходилися в Будинку профспілок. У квітні 2014 року Андрія Клюєва було оголошено в розшук. Пізніше після зняття депутатської недоторканості в розшук було оголошено і Сергія Клюєва. Обох братів звинувачують у шахрайстві і зловживанні владою, що привело до значних збитків.