«Укренерго» між СБУ і ГПУ
11.12.2015   //  

handsПеред трансформаторним тендером на 2 мільярди Генпрокуратура підвісила нового керівника «Укренерго» на гачок карної справи.

Історію «трансформаторів Григоришина» можна розглядати через безліч призм. Одна із них – стосунки ГПУ і СБУ. І оскільки буквально за кілька днів уся ця епопея обіцяє закінчитись – пропонуємо глянути на неї і в цьому аспекті. Тим паче, що Судовий реєстр і бази даних подарували нам різні цікавинки. Отож.

Днями розпочались чергові (сподіваємось – фінальні) торги «Укренерго» із закупівлі трансформаторів на очікувану суму понад 2 млрд грн. Півдесятка компаній вже подали свої заявки і наступного тижня тендерний комітет має винести свій вирок.

тендер трансформатори

Юрій Касіч

Юрій Касіч

Нагадаємо, що саме на трансформаторах уже погорів екс-директор «Укренерго» Юрій Касіч. Колишній топ-менеджер з групи Констянтина Григоришина був призначений директором держкомпанії саме за рекомендацією Григоришина наприкінці 2014 року. Після чого «Укренерго» вирішило закупити у «Запоріжтрансформатора» Григоришина трансформаторів на 2 млрд грн. у півтора-два рази дорожче від ринку. Така «дельта» викликала обурення не тільки у громадськості, а і в СБУ. Саме це відомство звернуло увагу Антимонопольного комітету на порушення закону, у результаті чого перші тендери були відмінені. Нагадаємо, що очолював тоді головну українську спецслужбу Валентин Наливайченко.

У результаті скандалу Касіча було понижено до посади замдиректора «Укренерго», а тендер оголошено наново.

Всеволод Ковальчук

Всеволод Ковальчук

У крісло Касіча сів його заступник Всеволод Ковальчук. Він з вересня 2010 до травня 2013 р. вже очолював тендерний комітет «Укренерго», потім ненадовго пішов з держкомпанії, щоб повернутись до неї після Майдану.

Інтерв’ю Ковальчука одразу після призначення в.о. директора «Укренерго» дало надію на те, що нові торги будуть справді конкурентними, бо з тендерної документації «прибрали ряд моментів, які були явно на користь «Запоріжтрансформатора».

Однак Ковальчук розповів і про те, що світові виробники трансформаторів не так вже і прагнуть до участі в українських тендерах, мовляв це вже історично так склалось. Та й проти Григоришина він нічого не має. Так що нехай переможе достойний.

Така незлобивість може мати цікаве пояснення.

Ковальчука призначили в.о. директора «Укренерго» у п’ятницю 2 жовтня. А вже у понеділок, 5 жовтня,  Генпрокуратура провела обшук в помешканні Ковальчука. Офіційна мотивація – у рамках кримінального провадження №42014000000000258 щодо тендерних справ «Укренерго» часів Януковича.

Важливо зауважити, що провадження Генпрокуратура завела ще у квітні 2014 року. Але на обшук одного із фігурантів вирішила піти лише через півтора року. Саме під час призначення його на високий пост. Напевно, так співпало.

У цитованому вище інтерв’ю Ковальчук не став розповідати про всі перипетії справи. Мовляв, «ніяких підзор нікому із працівників компанії пред’явлено не було, ні одного персонально кваліфікованої карної справи теж нема».

Насправді ж кримінальне провадження має дуже персоніфікований присмак.

Слідчий Генпрокуратури Ігор Гришин проводив обшук, маючи на руках ухвалу суду, в якій йшлося, що Ковальчук як колишній голова комітету з конкурсних торгів і на момент обшуку перший заступник директора ДП НЕК «Укренерго» сприяв та продовжує сприяти підконтрольним йому та членам родини підприємствам у визнанні їх переможцями тендерів «Укренерго».

Місце обшуку слідчий покинув, вилучивши речі дружини Ковальчука: прикраси, золотий злиток на 100 грамів, гроші (344 тис грн., $167 тис і 45 тис євро), документи на землю, квартиру і будинок.

Наступний раунд стався 16 листопада, коли Печерський суд дозволив доступ до реєстраційних документів компаній, які, за версією слідства, контролює Ковальчук та його родина.

Генпрокуратура назвала і суму ймовірних збитків, завданих державі через завищення закупівельних цін «Укренерго» – 250 млн грн. За даними ревізії Держфінінспеції, у 2011-2013 рр. держкомпанія провела з порушеннями 12 закупівель, за якими підписано контракти на суму 2,07 млрд грн. А далі повідомляється, що такі закупівлі вигравали зокрема компанії, підконтрольні Ковальчуку та його родині.

Те, що оточення Всеволода Ковальчука годується на держпідрядах «Укренерго» не є новиною. Для прикладу, «Наші гроші» вже повідомляли про ТОВ «Хорос», яке від 2011 року отримало замовлень «Укренерго» на 48,71 млн грн. Тепер ми змогли грунтовніше дослідити цю тему.

На початку цього року Запорізьке УМВС зареєструвало кримінальне провадження за фактом привласнення коштів працівниками «Хоросу» та Дніпровської енергосистеми. За матеріалами суду, підрозділ «Укренерго» прийняв у «Хоросу» роботи на 14,25 млн грн. Але фактично договір виконав субпідрядник ТОВ «Техностар» за 8,12 млн грн., тобто на 6,13 млн грн. дешевше.

«Хорос» записаний на «Азур Інвест ЛТД» з Лондона, що заснований офшором «TawensInvestLimited», офіційним бенефіціаром в українському реєстрі значиться белізець Прокаш Джіанчандані.

Дмитро Кузнік і Олена Слинявчук

Дмитро Кузнік і Олена Слинявчук

Директор «Хоросу» Дмитро Кузнік також був директором фірм «Рейзорс дистриб’юшин компані» та «Українські лісові ресурси», які засновував сам Ковальчук. Тобто зв’язок між замовником і переможцем тендеру «Укренерго» зрозумілий.

Як стверджують слідчі, з метою легалізації державні кошти зараховувались ТОВ «Хорос», а далі під виглядом плати за виконані роботи і надані послуги, зараховувались ТОВ «ВАККА», ТОВ «Тілос», ТОВ «Виробничо-комерційній компанії «Укрбудінвест-2000» (належить ТОВ «Тілос»).

Сестра підозрюваного Анна Ковальчук безпосередньо володіє ТОВ «ВАККА». А от із власниками двох інших компаній ситуація складніша, але тим і цікавіша.

З моменту заснування у 2010 році ТОВ «Тілос» було записане на киянку Олену Слинявчук, яка є доброю знайомою Кузніка.

У березні 2013 року «Тілос» переоформили на лондонську компанію «Nova Energy Invest Limited». Її директором є той самий белізець Прокаш Джіанчандані з вищезгаданого «Хоросу».

Так ось, у 2013 році, коли за версією слідства Ковальчук сприяв тендерним перемогам «Хороса», а відтак і здобуткам «Тілоса», засновником «Nova Energy Invest Limited» був белізький офшор «Ballinara Invest Ltd». Він виступає засновником низки лондонських фірм разом з офшором «Gevers Invest Ltd», на який оформлено «Смайл Холдінг Україна». Цим холдингом раніше особисто володіла донька екс-голови СБУ Валентина Наливайченка. А він сам працював там керівником групи радників у 2010-2012 роках.

Арсен Аваков, Валентин Наливайченко і Віктор Шокін

Арсен Аваков, Валентин Наливайченко і Віктор Шокін

Отже маємо наступне. Фірма «Хорос», що тендерила в відомстві Ковальчука, прокачувала гроші через фірму «Тілос». Офшорний власник останньої фірми вів справи з офшорним власником «Смайл-холдингу», у якому працював Наливайченко.

А ось ще один пікантний нюанс. Співвласником однієї з фірм «наливайченківського» холдингу ТОВ «Смайл Консалтинг» значився Віктор Німчин. Він також відомий як співзасновник ТОВ «Лісовий філін», що має 14 тис га мисливських угідь для полювання у селі Нові Петрівці на Київщині. Серед засновників «Лісового філіна» є Антон Чернецов. Це менеджер з угрупування екс-міністра енергетики Юрія Бойко. На Чернецова було оформлено частину акцій ПАТ КП «Укренергомонтаж», яке за часів Бойка-Януковича натендерила 4 млрд грн. в «Укренерго» Ковальчука, і яке теж фігурує у кримінальному провадженні по тендерним крадіжкам в «Укренерго» (однак активних слідчих дій по цьому напрямку не видно і не чутно).

З урахуванням архівної інформації вимальовується наступна картина.

У 2008 році очолювана Наливайченком СБУ заборонила Григоришину в’їзд в Україну на 5 років. Через півроку заборону було знято, однак у наступних тендерах «Укренерго» (їх проводив не чужий Наливайченку Ковальчук) мільярди йшли не «Запоріжтрансформатору», а «Укренергомонтажу» з угрупування Бойко-Льовочкіна.

Григоришин з цього приводу розповідав: «Раніше (на закупівлях) сиділи люди Юри Бойка, вони говорили: помножте ціну на шість, поставте трансформатори, а потім 80% поверніть нам готівкою. Ми відмовлялися це робити, і вони поставляли якісь інші речі».

Ну, і нагадаємо, що після весняні тендери «Укренерго», які були заточені під «Запоріжтрансформатор» Григоришина, де-юре зламало саме СБУ Наливайченка.

Так що цілком можливо, що це стало додатковим аргументом до звільнення Наливайченка. Бо емоції Григоришина все-таки щось важать для його бізнес-партнера Петра Порошенка. І можливо вони щось важать і для порошенківської Генпрокуратури, яка підвісила на гачок кримінального провадження топ-менеджера держкомпанії, що ось-ось має вирішити у кого купити трансформаторів на 2 мільярди.

Коротше, слідкуємо за подіями наступного тижня. Вони обіцяють бути цікавими.

Ірина Салій, «Наші гроші»