Суд повернув державі будівлю школи, незаконно привласнену скандальним ректором Мельником
11.12.2015   //  

Суд повернув у власність Державної фіскальної служби України адміністративну будівлю у Житомирі, якою неправомірно заволоділа фірма «Міжрегіональна фінансово-юридична академія». Про це свідчить постанова Рівненського апеляційного господарського суду від 2 вересня і постанова Вищого госпсуду від 16 листопада.

Йдеться про будівлю площею 2068 кв м, що розташована по вул. Мануїльського, 18 у Житомирі. Це колишнє приміщення загальноосвітньої школи № 34.

У 2003 році Житомирська міськрада передала цю будівлю у державну власність до сфери управління Державної податкової адміністрації України. Там планувалося розмістити факультет заочного навчання Національної академії Державної податкової служби України.

Академія прийняла будівлю на баланс у березні 2005 року. А у липні 2008-го з дозволу ДПС продала її через товарну біржу «Центральна» фірмі «Міжрегіональна фінансово-юридична академія» за 834 тис грн.

Після цього фірма і Академія пішли в суд із позовами один проти одного про визнання/невизнання продажу недійсним. Спочатку суди визнали договір купівлі дійсним, проте згодом у 2010 році це рішення було скасоване, а позови були залишені без розгляду.

Крім того, в суді розглядався позов Академії до товарної біржі «Центральна», яка отримала всю суму за продану будівлю, однак перерахувала Академії лише частину – 530 тис грн. У грудні 2011 року госпсуд відмовився стягнути решту грошей з біржі, оскільки визнав договір недійсним. Це рішення залишив без змін апеляційний суд 31 липня 2012 року.

Та за 10 днів до цього, 21 липня, виконком Житомирської міськради оформив за TOB «Міжрегіональна фінансово-юридична академія» право власності на будівлю.

Суд скасував це рішення виконкому і визнав право власності на будівлю за Державною фіскальною службою України.

Національної академії Державної податкової служби України (Ірпінь) з 1990-х років і до серпня 2013 року з невеликими перервами очолював Петро Мельник, який двічі обирався до Верховної Ради. У 2013-му він був затриманий в Академії при отриманні хабара. Також Мельнику пред’явлено підозру в розтраті державного майна в особливо великих розмірах. Екс-ректор перебуває під домашнім арештом.

ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія» зараз має назву Ірпінська фінансово-юридична академія у формі ТОВ. Її засновником значиться Володимир Щербань. Обов’язки керівника фірми з серпня цього року виконує племінник екс-ректора Роман Мельник. Станом на 2008 рік засновником фірми був син Петра Мельника Максим.