На вивезенні сміття в Дніпропетровську без конкурсу заробляє одна компанія
08.12.2015   //  

Ринок вивезення сміття у Дніпропетровську незаконно монополізувала одна фірма – «Дніпрокомунтранс». Про це йдеться у статті Ольги Юдіної на «Corrupt.UA».

Останній конкурс на визначення перевізників сміття у Дніпропетровську проводився у 2011 році. Тоді 8 районів міста поділили між собою компанії «Грінко-Дніпро» і «Дніпрокомунтранс» («ДКТ»). Договори було укладено на 2 роки. Втім новий конкурс з тих пір так і не проводився.

У вересні цього року три райони Дніпропетровська, які обслуговувало «Грінко» рішенням міськвиконкому були передані «Дніпрокомунтрансу». Офіційна причина – борг компанії перед муніципальним полігоном за захоронення сміття у зв’язку з чим «Грінко» заборонили в’їзд на полігон.

Згодом перед «Грінко» закрив ворота і приватний полігон компанії «Екологія України».

Призначаючи «Дніпрокомунтранс» замість «Грінко», міськвиконком зіслався на Порядок проведення конкурсу серед сміттєперевізників від 2011 року. Згідно з ним, у разі розірвання договору організатор укладає договір з учасником, який зайняв друге місце, а у разі відмови призначає тимчасового виконавця на термін до 1 року і призначає новий конкурс.

Однак, як наголошує Юдіна, цей Порядок проведення конкурсу не є чинним і був скасований ще у 2012 році і замість нього був прийнятий новий.

Згідно з новим Порядком, договір може бути розірваним за згодою сторін чи в односторонньому порядку у випадку систематичних порушень з боку виконавця (не менше трьох, зафіксованих замовником чи органами держконтролю).

«Роботу «ДКТ» керівники районів розхвалюють при кожній зручній нагоді. Хоча, за неофіційною інформацією, в минулому місяці прибирати райони перевізнику за рахунок бюджету допомагали 200 комунальних службовців і 30 одиниць техніки. Машини з надписом «Благоустрiй мiста» частенько можна було зустріти на вулицях міста», – пише Юдіна.

Передачу «ДКТ» обслуговування районів чиновники трактували як тимчасовий захід до проведення нового конкурсу. Такий конкурс був справді оголошений у вересні цього року. Але в день проведення конкурсу його вирішили перенести через відсутність членів конкурсного комітету. На котру дату перенесли конкурс невідомо.

Від «Наших грошей»:

ТДВ «Дніпрокомунтранс» є правонаступником однойменного ЗАТ. Співвласниками є низка фізосіб. Найбільшими окремими частками володіють Світлана Лубинська (15%) і директор підприємства Валерій Лубинський (63%).