Хто заробляє у «Діснейленді» Кернеса
08.12.2015   //  

Оточення мера Харкова, колишні «регіонали» та родина головного «порошенківця» мають землю та нерухомість у парку ім. Горького.

Коли міський голова Харкова Геннадій Кернес розповідає, що Центральний парку культури та відпочинку ім. Горького належить харків’янам – це правда. Але не вся, адже перелік цих харків’ян досить обмежений. Мова йде про власники землі та нерухомості на території популярного місця відпочинку мешканців міста, на масштабну реконструкцію якого місцева влада з 2011 року вже витратила понад 500 млн грн. та влізла в борги до «Промінвестбанку», який контролюється урядом Росії.

Оточення Кернеса

Земельною ділянкою площею 0,35 га й будівлею площею 948 кв м (на фото) володіє ТОВ «Слобожанський шлях». В 2012 році міськрада продала цю землю за 1,94 млн грн. під будівництво кафе. Але до цього часу будівництво не завершено.

Слобожанский шлях

Засновником цієї фірми є Андрій Шаптала, відомий як комерційний директор Парку Горького. Його партнером в фірмі «Слобожанський шлях» є ТОВ «Франко» Галини Давидової та Віталія Печури.

Печура також входить до складу засновників ТОВ «Діамант 2006», директором і співвласником якого є Анатолій Челобітчиков, який був партнером мера Харкова Геннадія Кернеса по ТОВ «Рівлад, ЛТД» до того моменту, як Кернес переписав цей бізнес на Оксану Гайсинську.

Давидова є засновником ТОВ «Паркінг +», якій мерія щороку зливає десятки мільйонів гривень на ремонт доріг. Також на Давидову було оформлено декілька кооперативів, у тому числі «ЖБК «Триумф», який володіє маєтком Добкіна.

Нежитловими будівлям загальною площею 221 кв м на території парку володіє ТОВ «Грін ленд». Засновниками підприємства вказані Марина Твердовська, Валентин Шевко й ТОВ «Франко» Давидової та Печури. Директором є Маргарита Тимченко.

У реєстрі юридичних осіб ця фірма вказала контактний телефон 731-28-26. Цей номер також вказаний контактним у ТОВ «Фірма «Діана», яке володіє Сумським ринком. Серед бенефіціарів цього підприємства є син Генадія Кернеса Даніїл Прівалов.

Паркове кафе «Марінела» (на фото) площею 775 кв м і земельна ділянка площею 0,08 га належить ПП «Траск». Засновниками підприємства є Олександр Станіславський, Євгеній Вольперт та росіянин Владислав Риженков. Станіславський є одним з засновників ТОВ «Дар-Ленд». Також серед засновників є Андрій Степічев, якого ЗМІ називали негласним куратором земельних питань у Харкові, й Вадим Вишневський – колишній акціонер банку «Золоті Ворота», застрелився минулого року. У 2012 році керівником ТОВ «Дар-Ленд» був Віталій Печура. Зараз директор «Дар-Ленд» Галина Бочарова.

ПП Траск

Євгеній Вольперт у 2012 році був серед засновників ТОВ «Шато-інвест», де одним з його партнерів був Яків Кузнєцов – ще один акціонер збанкрутілого банку «Золоті ворота». Зараз власниками ТОВ «Шато-Інвест» є тандем колишніх власників «Запоріжсталі» – Андрій Іванов та Василій Хмельницький.

В 2010 році приміщення у парку площею 475 кв.м. придбало ПФ «Вега-94». В 2012 році фірма ж придбала ще і земельну ділянку площею 0,33 га за 1,27 млн грн для будівництва до 2019 року багатофункціонального комплексу. Директором цієї фірми є Олександр Чаричанський, а засновником – Олександр Коровкін. Останній є бізнес-партнером сина Генадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ «Фірма «Діана», яка володіє Сумським ринком. Коровкін також є засновником десятка обслуговуючих кооперативів, які отримували безкоштовно землю від харківської міськради. Одним з партнерів Коровкіна в кооперативах виступає Шаптала. Крім того, особисто Коровкін володіє у парку приміщеннями площею 147 кв м.

Чаричанський також є директором ТОВ «Парк-Авеню» – фірми, яка у 2012 році викупила у міськради ділянку площею 2,05 га, яка примикає до парку, а раніше де-факто була територією зони відпочинку (на фото). Засновниками «Парк-Авеню» зараз є Крістіна Грабарнік та Сергій Тітов. Телефон у реєстраційних даних той самий, що й у ТОВ «Фірма «Діана» та ТОВ «Слобожанський шлях».

земля парк-авеню

«Регіонали»

Нежитлові будівлі площею 1695 кв м належать ТОВ «Ангура». Власниками цієї фірми є екс-депутат Харківської міськради Олександра Чихладзе та Тетяна Чихладзе.

Батько Олександри Чихладзе – Давид Чихладзе був депутатом Харківської облради від Партії регіонів. Він є бізнес-партнером нардепа Дмитра Шенцева по ТОВ «Харківський кінний завод» й Харківському мисливському товариству «Лісомир», яке володіє 25 тис га мисливських угідь в області.

Право оренди на земельну ділянку площею 0,07 га має ТОВ «фірма «Вітерець». Тут розміщено ресторан «Казаки». Засновниками цієї фірми є Ольга Пільтєєва, Тетяна Каратуманова (дружина лідера фракції «Опозиційного блоку» у облраді Олега Каратуманова) та Марія Колодна. Ці жінки мають в оренді десятки гектарів рекреаційних земель у Харківській області.

вітерець

На території харківського Діснейленду знаходиться кінотеатр «Парк». Його засновниками є Тетяна Петренко, Ольга Горійчук, Андрій Колесніков, Тер-Степанян Еміль Емільович. Останній є сином екс-депутата облради від ПР, бенефіціара ПАТ «Куряжський домобудівельний комплекс» Тер-Степаняна Еміля Шаваршовича. Той в свою чергу є бізнес-партнером Каратуманової по ТОВ «Центр здоров’я». Ця фірма зареєстрована по вулиці Динамівській поряд з парком Горького.

парк мультіплекс

Родина Давтян

Окремо варто сказати про власність родини Давтян у Парку Горького, адже брат керівника Харківської міської партії «Солідарність» Олександра Давтяна – Володимир Давтян довгий час був директором КП «Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького», а зараз є керівником КП «Об’єднання парків культури та відпочинку м. Харкова».

Олександра Давтян, Карина Давтян та ТОВ «Регіон капітал інвест» через фірму «Давтян і К» у формі ТОВ володіють фірмою «Рекламне агенство АТН», у власності якої будівля в Парку Горького площею 562 кв м.
ТОВ «Регіон капітал інвест» належить Геннадію Ткаченко та Едуарду Струкову. Останній володіє приміщеннями площею 5120 кв м у 1-му в’їзді Шовковичному. Це один з найбільш елітних районів міста поряд з вулицею Білої Акації за парком Горького. У цьому районі мають будинки й члени родини Давтян.

Будівля, яка належить «РА «АТН», зараз знаходиться у банківській іпотеці, як застава по кредиту, який брала ще одна компанія родини Давтян – ТОВ «Будівельна компанія континент будінвест», а також особисто Карина Давтян. Засновниками цієї фірми вказані ТОВ «Дік-Тур» й ТОВ «Харків-тур», які володіють рекреаційними землями у Харківській області. Родина Давтян має повернути борг банку до лютого 2016 року – 0,56 млн дол. 3

Варто відзначити, що ТОВ «Регіон капітал інвест» на правах оренди має у парку земельну ділянку площею 0,56 га.

Ресторан «Стара вежа» в Харкові називають власністю Давтян.

Ресторан «Стара вежа» в Харкові називають власністю Давтян.

Інші щасливчики

Андрію Олефіренко належить будівля площею 397 кв м. Він є засновником ТОВ «Тенісний клуб «Парк». Цей тенісний клуб фактично розташований на території парку. Варто відзначити, що людина з таким ПІБ, як у Олефіренко очолює Школу вищої спортивної майстерності.

Партнером Олефіренко по ТОВ Тенісний клуб «Парк» є директор ДП «Харківський завод шампанських вин» Андрій Малиш. До свого призначення на посаду директора ДП «ХЗШВ» Малиш працював та був засновником ТОВ «Альпарі». Деякий час серед засновників цієї структури була Наталія Володимірівна Давтян. Крім того, людина з однаковим ПІБ, як у Малиша, була партнером Станіславського у ПП «Траск».

Ще тут нежитловою будівлею площею 296 кв м (на фото) володіє приватна фірма «Кафе «Парк» засновниками якої є Світлана Олефіренко й Михайло Ігнатенко. Крім того, вони мають в оренді земельну ділянку площею 0.07 га на термін до 2030 року з правом пролонгації.

кафе парк

Приватна фірма «Арсенал» Олексія Кошарного має у власності приміщення площею 323 кв м і 36 кв м. Цього року Кошарний балотувався у депутати Харківської міськради від «Волонтерської партії», першим номером списку якої був екс-губернатор Харківської області Ігор Балута.

В 2015 році Денис Дуфек отримав в подарунок будівлю площею 197 кв м. Таку щедрість до нього виявила Олена Жукова, яка вже багато років володіла приміщенням, а ще вона орендує в парку 0,35 га. Сам Денис Дуфек разом з Анною Дуфек є власником ТОВ «Олса», яка розташована також за адресою, вул. Сумська, 81.

Дві ділянки загальною площею 0,62 га орендує приватна фірма «Розцвіт» Оксани Літвіненко, ще 0,1 га в оренді є у ТОВ «Сом-Сервис+» Вікторії Озеряної.

Павло Новик, «Наші гроші. Регіон»