Люди Корбана-Філатова заволоділи одним із офісів Януковича в центрі Києва (документи)
04.12.2015   //  

«Межигірська» компанія ТОВ «Лессор Групп», яка володіє офісним приміщенням у провулку Шевченка 16 в Києві, з лютого 2015 р. належить оффшору «Лінтон Інтергруп ІНК.», пов’язаному з лідером партії «УКРОП» Геннадієм Корбаном, та контролюється помічником колишнього народного депутата, а нині мера Дніпропетровська Бориса Філатова. Про це стало відомо із Єдиного держреєстру підприємств та організацій.

Shevchenko23 КАРТА

Раніше цей будинок по пр.Шевченка,16 належав «Промінвестбанку». У 2008 р. нерухомість викупив за 14 млн грн. тодішній директор банку Володимир Матвієнко, одразу передарував невідомій особі, котра подарувала будинок кіпрській «Абаніко Лімітед», та віддала його «Омега Мерчантс ЛТД», котра продала будинок панамській офшорці «Бенбері Есетс С.А.».

Остання внесла нерухомість до статутного капіталу ТОВ «Лессор Групп». Право власності на офіс площею 1 752 кв.м. «Лессор» посвідчив у грудні 2011 р. Фірма також намагалася оформити і землю під будинком в оренду, однак за кілька тижнів до Майдану Київрада встигла прийняти тільки рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою.

З 2012 р. «Промінвестбанк» намагався відсудити майно, котре його думку, продали за заниженою вартістю: за висновком судової будекспертизи вартість приміщення мала становити близько 46 млн грн. Суд визнав купівлю будинку Матвієнком недійсною, але поновити права на нерухомість банк так і не зміг: остаточне рішення в цій справі кілька тижнів тому виніс Верховний Суд, з урахуванням ланцюжка продажів і дарчих «Лессор» визнали добросовісним правонабувачем.

Компанія ТОВ «Лессор Групп» була заснована у липні 2011 р. зі статутним фондом в 1 тис грн Першим її власником був записаний Юрій Педько. Вже за кілька місяців, у листопаді, статутний капітал було збільшено до 14,58 млн грн., а основна частка в 95% була переписана на панамський офшор «Бенбері Есетс С.А.».

Разом з тим, документи про створення фірми «Лессор» та про офіс на Шевченка були знайдені в Межигірських архівах «Танталіту» після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 р. Зокрема серед бухгалтерських документів «Танталіта» були виявлені касові ордери на видачу грошей для реєстрації «Лессора» як юрособи, оформлення статуту й довіреностей по цій фірму у «сімейного» нотаріуса Альони Чернікової, розписки щодо реєстрації змін у статуті «Лессора» т.д.

ОРДЕР РЕЄСТРАЦIЯ ЛЕССОР ОРДЕР ТАНТАЛIТ ЧЕРНIКОВА ЛЕССОР

Через межигірські документи також був ідентифікований Юрій Педько – серед співробітників «Танталіта» він значився як аналітик комп’ютерних систем.

ПЕДЬКО ТАНТАЛIТ ПЕДЬКО ТАНТАЛIТ2

Офшор «Бенбері Есетс С.А.» також мав безпосередній стосунок до біглого екс-президента. Оформленням документів по нерезиденту займався особисто юрист Януковича – Павло Литовченко. При цьому у видаткових касових ордерах «Танталіта» фірма «Лессор» зазначали як «підрозділ». Оформлювали зміни «сімейні» нотаріуси Альона Чернікова й Альона Петріцька.

ОРДЕР ЛИТОВЧЕНКО НЕРЕЗИДЕНТ РОЗПИСКА ЧЕРНIКОВА РОЗПИСКА-ПЕТРIЦЬКА

Вже через три дні після втечі Януковича з України 25 лютого 2014 р. новим керівником «Лєссор» став Олег Анатолійович Семенов. За три дні потому, 28 лютого, держреєстратор вніс у справу «Лессора» відмітку про втрату оригіналів установчих документів юридичної особи.

Згідно з даними Судового реєстру, Юрій Педько звертався до суду з вимогою поновити його на посаді директора «Лессора», оскільки заяви про звільнення він не писав і про збори, на яких його звільнили, не знав. Зокрема Педько розповів, що коли він відлучився з робочого місця, йому подзвонили охоронці й повідомили, що «будинок захоплено групою озброєних невідомих осіб в масках, які виштовхали працівників та охоронців та забарикадувались в ньому».

Коли Педько повернувся до офісу разом з міліцією – там уже знаходився Олег Семенов, який назвався новим директором фірми. На суді нове керівництво пред’явило протокол загальних зборів, на котрих Педька було звільнено «за власним бажанням», і пояснило, що малося на увазі «за власним бажанням роботодавця». Суд визнав такі дії порушенням трудового права і поновив Педька у якості директора фірми. Однак Апеляційний суд скасував це рішення, визнавши конфлікт корпоративним, а не трудовим, відтак керівником лишився Олег Семенов.

У грудні 2014 р. під керівництвом Олега Семенова в «Лессорі» відбулись також зміни в складі засновників. Педько втратив свою частку й одноосібним власником фірми лишився офшор «Бенбері». Саму ж фірму з офісу на провулку Шевченка перереєстрували в смт.Ювілейне Дніпропетровської області.

Ще за два місяці, в лютому 2015р., новим власником «Лессору» став віргінський офшор «Лінтон Інтергруп ІНК.» (Linton Inergroup INC.»).

ЛЕССОР1 ЛЕССОР2

Кінцевим бенефіціаром «Лінтон Інтергруп ІНК.» в ЄДРПОУ вказана громадянка Сейшельських островів Нісетт Хелен Жанін. Разом з тим «Лінтон» з 2009 р. є співвласником ТОВ «НВА «Манхеттен». Разом з ним цю компанію створювали Борис Філатов і мешканка Ізраїлю Вікторія Корбан (так звуть сестру Геннадія Корбана). На початку 2012 р. Філатов і Корбан вийшли зі складу співвласників, «Манхеттен» з того часу записаний на «Лінтон» і ще один оффшор – віргінську «Аргос Елайенс С.А.».

У 2010-2012 р.р. «Лінтон» також був співвласником ТОВ «КУА «Славутич Капітал». Нагадаємо, аналогічну назву мала інвестиційна компанія, заснована Геннадієм Корбаном в 90-х роках.

ФIЛАТОВОкрім того, підписантом компанії «Лессор» із 21 січня 2015р. значиться Кучер Василь Михайлович. Він зокрема був відомий як помічник-консультант на громадських засадах у Бориса Філатова, коли той був народним депутатом. Також Кучер нещодавно балотувався до Київради від УКРОПу Геннадія Корбана.

Зазначимо також, що особа на ім’я Олег Семенов раніше була відома як міноритарний акціонер ПАТ «Дніпропетровський олійноекстракційний завод». В 2009 р. при корпоративному конфлікті міноритаріїв з основним власником заводу щодо майнового комплексу підприємства – представником Семенова був Геннадій Корбан.