Київський метрополітен відбився від оточення Юри Єнакієвського, яке вимагало мільярд за вагони
04.12.2015   //  

Кіпрській компанії «Ukrrosleasing Cyprus Limited» не вдалося стягнути з КП «Київський метрополітен» 1,20 млрд грн. боргу. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

Через суд «Ukrrosleasing Cyprus Limited» намагалась стягнути з комунального підприємства борг на загальну суму 1,20 млрд грн., а КП в свою чергу направило зустрічний позов, в якому вимагало визнати недійсним договір відступлення права вимоги, який «Ukrrosleasing Cyprus Limited» уклав зі своєю українською «дочкою» ТОВ «Укррослізинг» у липні цього року.

11 листопада Госпсуд Києва відмовив у задоволенні вимог кіпріотів, і задовольнив зустрічний позов метрополітену. Підставою для цього став висновок про те, що кіпрська компанія отримала право стягнення з метрополітену простроченої заборгованості за лізинговими платежами. Зробити це можна тільки за договором факторингу. Тоді як «Укррослізинг» уклав зі своєю материнською структурою договір поступки боргу, нібито в обмін на отримання від неї $52,40 млн не пізніше 27 листопада цього року.

Як повідомлялося, в липні 2009 року метрополітен та фірма «Укррослізинг» уклали угоду, згідно з якою остання мала передати метрополітену 100 вагонів за 800 млн грн. Загальна сума договору, виходячи з графіка лізингових платежів, склала 1,39 млрд грн.

Шість років тому «Укррослізинг» входив в орбіту кіпрської фірми «Impofirm Consulting» і вважався близьким до «Фортуна-банку» засновника групи «Фактор» Сергія Тищенка, якого пов’язують з нардепом Сергієм Пашинським. Втім після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича, в квітні 2010 «Укррослізинг» був переоформлений на кіпрську «Ukrrosleasing Cyprus Limited», а директором компанії стала екс-глава «ВТБ Лізинг Україна» Світлана Жукова.

Пізніше стало відомо, що до складу бенефіціарів компанії увійшла російська «ВЕБ-Лізинг» з групи підконтрольного уряду Росії «Внешэкономбанку». З української сторони «Укррослізинг» був пов’язаний з колишнім співвласником нафтотрейдера «Вік Ойл» і екс-главою скандально відомого зернотрейдера ДАК «Хліб інвестбуд» Ігорем Філіпенком, який вважався людиною екс-нардепа Юрія Іванющенка.

Влітку 2014 р. Жукову на посаді голови «Укррослізинг» змінив Олександр Козирев, який у 2012-2013 роках керував «Хліб Інвестбудом». Наразі Філіпенко перебуває в розшуку, а Козирева, якого слідчі Генпрокуратури підозрюють у службовому підробленні, в цьому році Печерський суд Києва посадив під домашній арешт, а місяць тому Апеляційний суд Києва відправив Козирева в СІЗО.

Від «Наших грошей»:

За даними CorruptUa, у грудні 2014 комунальне підприємство по рішенню Київради подовжило контракт з «Укррослізингом» на поставку 100 вагонів для метро, змінивши умови договору. Зміна цифр в старому розпорядженні «Про придбання вагонів метрополітену» з «2010-2014» на «2010-2018» обійшлася бюджету Києва у додаткові 500 млн грн. За інформацією «Центру протидії корупції», Генпрокуратура мала б оскаржити рішення Київської міськради про виділення додаткових 500 млн грн. «Укррослізингу», але цього зроблено не було.

Перевірки Держфінінспекції ще у 2009 році показали, що вагони закуповувались за втричі завищеними цінами та завозились в Україну в обхід, щоб не сплачувати податки. «Укррослізинг» купив 75 вагонів у російських заводів «Вагонмаш» і «Метровагонмаш», ще 25 – у «Крюківського вагонобудівного заводу» з Кременчука. «Укррослізинг» купував вагони не напряму у російських заводів, а через посередників – фірми «Мервін» і «Буенор», які пов’язували з оточенням Іванющенка.