На додачу до експортної «прокладки» Мартиненка ОГХК отримало кримінал по тендерній «прокладці»
30.11.2015   //  

Керівництво державної «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» (ОГХК) з другого півріччя 2014 незаконно видобувало піски циркон-рутил-ільменітоносного Малишевського родовища і руд титану Межиріцького родовища. Про це повідомляє «Перша інстанція» з посиланням на ухвалу Печерського районного суду Києва.

Третій слідчий відділ ГСУ Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42015000000001830, порушеного 1 вересня цього року за фактом незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення службовими особами ОГХК.

За даними слідства, видобуток ведеться без спеціальних дозволів на користування надрами, актів про надання гірничих відводів та документів, що підтверджують право на користування земельними ділянками та дозвільних документів. Відсутні затверджені та погоджені у встановленому порядку проекти розробки зазначених родовищ та плани розвитку гірничих робіт. Не ведеться необхідна маркшейдерська та геологічна документація, і як наслідок не здійснюються відповідні платежі за користування надрами до Державного бюджету України. Не забезпечується комплексність та раціональна розробка родовищ.

З метою визначення обсягів незаконно видобутих корисних копалин та розміру завданих державі збитків слідство отримало дозвіл суду на вилучення фінансово-господарських та банківських документів ОГХК та його контрагентів, у тому числі ТОВ «Імекс мінералс». Вільногірський гірничо-металургійний комбінат з листопада 2014 року платить цій фірмі за розробку та переміщення ґрунту Малишевського родовища.

Суд дозволив вилучення документів у «Діамантбанку», співвласниками якого є Ігор Керезь і Давид Жванія, бізнес-партнер народного депутата Миколи Мартиненка.

ТОВ «Імекс Мінералс» після призначення директором ОГХК Руслана Журила наприкінці 2014 року виграла підряди держкомпанії на 160,18 млн. грн. Власником і директором є Олексій Бондаренко з села Чайки, Київська обл. Статутний капітал становить 1 тис. грн.

Нагадаємо, за повідомленням народного депутата Сергія Лещенка, ОГХК цього року укладає угоди на експорт ільменітової руди з австрійською фірмою «Bollwerk Finanzierungs – und Industriemanagement AG».

Директором «Bollwerk» 70-річний австрієць Вольфганг Айбергер. Він також є нинішнім директором фірми «Steuermann» Investitions- und Handelsgesellschaft mbH. Раніше її очолював Ігор Керезь.

«Steuermann» виступає посередником у операціях по закупівлі уранового концентрату Східним ГЗК по завищеним цінам. Нагадаємо, заступником директора цього держкомбінату до приходу на ОГХК був Руслан Журило, і пов’язані з ним фірми нині панують на тендерах обох держкомпаній.

Після призначення Журила на ільменітові комбінати «Bollwerk» почало виступати посередником між ОГХК та компаніями з Росії, Чехії, Китаю та інших країн, які є кінцевими отримувачами української продукції. За даними джерела «Наших грошей», у 2015 році майже всі експортні угоди ОГХК перейшли на австрійську компанію, лише кілька контрактів реалізовуються через Великобританію та Росію. Тоді як у 2014 році, коли комбінати були в оренді у угри Дмитра Фірташа, весь експорт йшов через швейцарську фірму.

«Наші гроші» надсилали запит з проханням роз’яснити ситуацію з контрактами з «Bollwerk»: як, чому і навіщо було обрано цю фірму, який відсоток від суми контракту бере цей посередник, чи укладає ОГХК прямі угоди з безпосередніми споживачами його руди Precheza a.s. (Чехія), Sinopharm fortune way company (Китай), ВСМПО-АВИСМА (Росія).

Однак в ОГХК утримались від коментарів з цього приводу.