Верховний Суд повернув «Голден Дерріку» спецдозволи на родовища у трьох областях
27.11.2015   //  

Суд скасував два накази Державної служби геології та надр України, якими було анульовано спеціальні дозволи на користування надрами ТОВ «Голден Деррік». Про це свідчить постанова Верховного Суду від 27 жовтня.

18 березня 2014 року Держгеонадра, розглянувши вимогу Генпрокуратури, наказами №78 і 79 анулювало свої попередні накази про видачу ТОВ «Голден Деррік» спецдозволів на користування надрами низки родовищ у Полтавській, Харківській та Дніпропетровській областях (детальніше див. нижче).

Генпрокуратура виявила ряд порушень, зокрема: фірма не сплатила в держбюджет вартість геологічної інформації, не погодила із місцевими радами питання про надання ділянок, по деяких ділянках не укладено договори оренди. Також фірма не використовувала певні площі понад 180 днів. Крім того, у додатках до спецдозволів відсутні обов’язкові дані про джерела фінансування робіт.

Підставою для скасування трьох дозволів на користування надрами (наказом №78) Комісія Держгеонадр вказала лише несплату фірмою вартості геологічної інформації. Суд вказує, що законодавчо передбачена лише одна підстава, за наявності якої може бути скасовано рішення Держгеонадрів про надання спецдозволу на користування надрами, а саме: несплата до державного бюджету збору за надання зазначеного дозволу. Суд не отримав доказів того, що «Голден Деррік» не сплатив гроші. Разом з тим подання ГПУ є лише підставою для перевірки інформації Держгеонадрами. А такої перевірки не проводилося.

Другий наказ (№79) суд скасував через те, що Держгеонадра прийняло його без згоди «Голден Дерріка». За законом у разі непогодження фірми скасування мало відбуватися через суд.

Нагадаємо, наказом №78 Держгеонадр скасував свої власні накази № 124, 175 та 511, а наказом №79 – анулював три спеціальні дозволи ТОВ «Голден Деррік» на користування надрами: № 4145 від 14.05.2012 (у родовищі Ново-Диканська площа Полтавської області), № 4336 від 7.02.2013 (у родовищі Попаснянсько-Самарська площа Дніпропетровської області) і № 4358 від 12.04.2013 (у родовищі Північно-Перещепинська площа Дніпропетровської області).

За наказом № 124 «Голден Деррік» отримав дозволи на користування надрами у родовищах: Майорівська площа, Північно-Федорівська площа, Південно-Зіньківська площа Полтавської області.

За наказом №175 – у родовищах: Клюшниківська площа Харківської області, Руновщинська площа, Ново-Диканська площа, Дружинінська площа, Зуївська площа, Південно-Свистунківська площа, Боярсько-Чапаївська площа, Гулаківська площа, Давидівсько-Лелюхівська площа, Бутівсько-Миргородська площа Полтавської області.

За наказом № 511 – у родовищах: Бірюківсько-Юхнівська площа; Лютенсько-Будищанська площа, Вільшанська площа, Фльорівсько-Ювілейна площа Полтавської області.

ТОВ «Голден Деррік» за часів Януковича контролювало оточення Едуарда Ставицького, Миколи Присяжнюка та Василя Джарти.

Засновниками ТОВ «Голден Деррік» є НАК «Надра України» (33%) і кіпрська компанія «Хартлог Лімітед» (67%).

За часів Януковича фірму контролювало бізнес-середовище екс-міністрів Миколи Присяжнюка, Едуарда Ставицького і колишнього народного депутата Юрія Іванющенка.

У серпні цього року молдовський мільярдер Анатол Статі заявив, що тепер він контролює «Голден Деррік» і готовий вкладати в нього гроші. Фірма через суд доводить свою непричетність до Ставицького та інших екс-чиновників часів Януковича.