Суддя, який дав приватизувати 12 комунальних об’єктів Львова, уник в’язниці, бо в його діях не знайшли корупції
24.11.2015   //  

Суддю Дрогобицького міськрайонного суду, по незаконних рішеннях якого приватизували 12 об’єктів комунальної власності м.Львів, звільнено від покарання з іспитовим терміном 1 рік. Про це йдеться у вироку Апеляційного суду Івано-Франківської області від 16 листопада.

За матеріалами слідства, у 2011-2012 рр. організована група за участі судді розробила злочинну схему із заволодіння нерухомим майном громади м.Львів шляхом звернення до Дрогобицького міськрайонного суду із фіктивними позовними заявами.

Відтак суддя ухвалив 5 неправосудних рішень про закриття провадження у справах у зв’язку з визнанням мирових угод, на підставі яких за фізособами визнано право власності на 12 приміщень площею 2452 м2 і вартістю 3,50 млн грн.

Рішення приймалися з грубими порушеннями, оскільки об’єкти нерухомості були в комунальній власності і сторонам спору не належали. Крім того, оскільки приміщення знаходились у Львові, то їх не міг розглядати Дрогобицький міськрайонний суд і це є порушенням правил підсудності.

Тексти цих ухвал Дрогобицького міськрайонного суду у реєстрі судових рішень відсутні. З матеріалів вироку відомо, що приміщення одна фізособа начебто орендувала в іншої з правом викупу і пізніше подавала позов про визнання за нею права власності. Люди, які нібито були учасниками цих відносин і подавали позови, пізніше стверджували, що ніколи таким не займались, а позови подавались не ними, а особами, які мали копії їх документів.

Вищезгадані рішення ухвалював Гайдук Андрій Мар’янович, який досі значиться суддею Дрогобицького міськрайонного суду.

7 листопада 2014 року Болехівський міський суд Івано-Франківської області присудив Гайдуку 2 роки обмеження волі і позбавлення права обіймати посаду судді протягом 3 років. Прокуратура цей вирок оскаржувала як занадто м’який, що сталося через перекваліфікування злочину і виключення з дій підсудного корупційної складової. А саме суддю Гайдука засудили по ч.1 ст.375 КК – постановлення завідомо неправосудного рішення замість ч.2 с.375 КК – ті самі дії, що спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів.

Сам підсудний суддя Гайдук від апеляційної скарги відмовився і щиро розкаявся, просячи суд суворо його не карати.

Апеляційний суд з доводами прокурора частково погодився і перекваліфікував злочин Гайдука, визнавши, що його дії спричинили тяжкі наслідки. Але твердження прокурора про корупційну складову в діях судді апеляційна інстанція визнала безпідставними.

Відтак судді призначено 5 років позбавлення волі і додаткове покарання – позбавлення права обіймати посаду судді протягом 3 років. Водночас суд врахував його каяття та інші пом’якшуючі обставини (утримання двох малолітніх дітей і незадовільний стан здоров’я) і звільнив від перебування у вязниці, давши йому іспитовий

Список об’єктів, приватизованих по рішеннях судді Гайдука:

  • вул. Коновальця, 4 – 766 кв.м., у січні 2014 р. судом витребувано у власність Львівської міськради. У держреєстрі є дані про дві будівлі такої площі, одна оформлена на Срамука Віталія Віталійовича, а друга – в комунальній власності, користувачем є НУ «Львівська політехніка».
  • вул.Городецька,89 – 54 кв.м., у 2011 р. через суд право власності визнано за Романом Богачиком, який продав його ТОВ «ІПК Партнер». У 2013 році «ІПК Партнер» уклало договір позики, що пізніше стало приводом для судового спору і продажу приміщення як майна боржника через публічні торги Ярославу Пісюрі, який є директором ТОВ «Юм груп капітал» Андрія Дроздовського, депутата Брюхвицької селищної ради. Львівська міськрада судиться за це приміщення, але поки що безуспішно. Раніше гроші «ІПК Партнер» позичав Ігор Кобявка, також депутат Брюхвицької селищної ради.
  • вул.Грінченка,4 – 54 кв.м., рішенням суду власником стала Бойко Ганна Богданівна. У 2013 році приміщення продано Богачику Роману Андрійовичу. У вересні 2013 р. майно арештовували за борги.
  • вул.Донцова,2 – 138 кв.м., рішенням суду власником стала Бойко Ганна Богданівна, у серпні 2015 р. продано ПП «Перспективні технології Захід» Олени Данилевської.
  • вул.Замарстинівська,20 – 79 кв.м, першим власником була Бойко Ганна Богданівна, у 2013 році викупила Яхтома Євгенія Василівна.
  • вул.Зелена,20 – 131 кв.м., рішенням суду власником визнана Бойко Ганна Богданівна. За вказаною адресою знаходяться приміщення держкомпанії «Львівська книжкова фабрика «Атлас».
  • вул.Мазепи,46 – 383 кв.м., власник – Богачик Роман Андрійович, у грудні 2013 р. держвиконавцями накладено арешт.
  • вул.Михальчука,4 – 151 кв.м., у листопаді 2014 р. судом витребувано у власність Львівської міської ради. По держреєстру власником залишається ТОВ «Михайлофф», де засновником є Микола Хижко. Цій фірмі будівлю продала Печолат Лариса Михайлівна, яка стала власницею по рішенню суду.
  • вул.Ніжинська,33 – 48 кв.м., рішенням суду власником визнана Печолат Лариса Михайлівна, у 2013 році накладено арешт державної виконавчої служби.
  • вул.Проста,12а – 369 кв.м., власник – Бойко Петро Любомирович
  • вул.Збоїща,3 – у 2014 році через суд повернуто Львівській міській раді
  • вул.Генерела Юнаківа,14 – 113 кв.м., рішенням суду у 2012 р. власницею визнана Бойко Ганна Богданівна, у 2015 р. Управління комунальної власності продало приміщення на 90 кв.м. за цією ж адресою Орловій Тамарі Олександрівні.