Вбивчий список постачальників вугілля для України
23.11.2015   //  

Прихильники кримських татар підірвали ЛЕП в Крим, росіяни зупинили постачання антрациту і материкова Україна має всі шанси зануритись у пітьму через брак електроенергії слідом за півострівом. До цього влада йшла з послідовністю самовбивці.

Цей невеличкий перелік не зайве було б вивчити стратегам перед тим, як вони зібрались підірвати ЛЕП в Крим. Бо минулорічний досвід принудження Путіним України до миру через зупинку ешелонів антрациту мав би навчити простій послідовності: будь-які перебої з поставкою електроенергії в Крим миттєво стають проблемами України через дефіцит антрациту.

Але зроблено, що зроблено, тому зараз просто констатуємо факт: серед угод на постачання вугілля для ПАТ «Центренерго», укладених держкомпанією в третьому кварталі і оприлюднених у «Віснику держзакупівель», вугілля з Південно-Африканської республіки «важить» лише 7% від усього обсягу контрактів в грошовому вимірі (близько 400 млн грн. з 5,5 млрд).

Вся решта – це вугілля з Росії і зони АТО, яке рухається тільки з дозволу Путіна.

Постачальник/ дата угоди Обсяг вугілля, тонн Ціна договору, грн. та $ Ціна за тонну Примітки
ДП «Вугілля України»/ 31 липня 1 000 000 1 320 млн грн. 1 320 грн Українська держкомпанія закуповує вугілля в зоні АТО
ДПЗД «Укрінтеренерго»/ 10 серпня Відповідно до додаткових угод до договору 500 млн грн. ? Вугілля закуплено у Росії
ДПЗД «Укрінтеренерго»/ 11 вересня Відповідно до додаткових угод до договору 270 млн грн. ? Вугілля закуплено у Росії
ТОВ «Краснобродський Южний»/ 12 серпня 365 000 $24,45 млн (еквівалент 522,64 млн грн.) $67 (1 433 грн.) Росія
ТОВ «Краснобродський Южний»/ 13 серпня 920 000 $61,64 млн (еквівалент 1 318 млрд грн.) $67 (1 433 грн.) Росія
ТОВ «ГЗФ Прокопївська ЕКСПО»/ 17 серпня 120 000 $6,79 млн (еквівалент 147,65 млн грн.) $57 (1 236 грн.) Росія
ДП «Регіональні електричні мережі»/21 серпня 30 000 39,60 млн грн. 1 320 грн. Кілька років держкомпанію очолював Ігор Богатирьов, син біглої очільниці МОЗ Раїси Богатирьової. У червні 2015 р директором призначено Григорія Куденка, колишнього директора «Донецькобленерго» і ТОВ «Компанія енергопрогрес».
ТОВ «Інфоейд»/ 25 серпня 400 000 528 млн грн. 1 320 грн. Засновник офшор «Brandeston Solution LLP», бенефіціар Маріо Антоніо Альварадо Кастілло, (Беліз). Директором є Галина Циганок. У 2010 році на неї було перереєстровано луганське ТОВ «Лугінвесткон», засноване Ларисою Королевською – матірю нардепа від «Оппозиційного блоку» Наталі Королевської.
ТОВ «Торгівельний дім «Ресурс»/ 10 вересня 400 000 520 млн грн. 1 300 грн. Харківська фірма записана на Олександра Зінченка, раніше на Анатолія Антонесяна.
«Mercuria energy trading s.a.» 320 000 $18,30 млн (еквівалент 395,66 млн грн.) $57 (1236 грн.) Міжнародний трейдер. За даними «Інсайдера», інтереси якого в Україні просуває Андрій Фаворов, колишній топ-менеджер ДТЕК Ріната Ахметова

Але це не все, що маєте знати про підготовку України до зими нашою владою. Окрім повністю знехтуваного аспекту національної безпеки (порошенківському міністру енергетики та вуглепрому Демчишину тільки лінивий не вказував на небезпечність вугільної залежності від Путіна і його терористів) є ще й звичайний для «Наших грошей» антикорупційний дискурс.

Мова йде за вкрай таємничі контракти «Укрінтеренерго», уривчасті дані про які оприлюднено у «ВДЗ».

З одного боку державний імпортер за останні півроку домовився з російською «Русснефтедобычей» і гонконгською «Arida Global Ltd» про ввезення 600 тис тонн вугілля за невідомою ціною, але очевидне постачання з Росії. Бо місцями прийому вказані залізничні станції Тополі, Зерново та Козача Лопань, через які в Україну потрапляють саме вантажі з Росії.

З іншого боку «Укрінтеренерго» уклало угоди з «Центренерго» на постачання невідомої кількості вугілля на 770 млн грн.

Тобто в жодному випадку невідома ціна пропущеного через «Укрінтеренерго» вугілля.

Навіщо це приховувати – абсолютно не зрозуміло, бо якщо ціна вугілля була б радикально завищена, то політичні конкуренти Порошенка вже б змішали б його з цим видом палива. Хоча ми й справді ж нічого не знаємо про обсяги поставок.

Зате знаємо хто очолив «Укрітеренерго» після того, як правоохоронці почали тягати по допитам опереднього директора держкомпанії Володимира Зіневича за минулорічний контракт зі «Steel Mont Trading Ltd» на поставку вугілля з Південно-Африканської республіки. Це було справжнім проривом у боротьбі за незалежність від путінських постачальників, але… Виявилось, що наші домовились з британським посередником про поставку не дуже якісного вугілля по ціні якісного. Цієї маржі на кілька відсотків вистачило Генпрокуратурі, аби відбити тягу «Укрінтеренерго» до контрактів з кимось, окрім Путіна (нинішні угоди на вугілля з ПАР на мізерні суми укладало безпосередньо «Центренерго»).

Отже з березня 2015 року «Укрінтеренерго» очолює генерал-майор служби цивільного захисту Василь Андрієнко. До цього він очолював Черкаський інститут пожежної безпеки, а за часів Януковича був директором Державного департаменту пожежної безпеки.

І це не останній незрозумілий факт про державного трейдера, який закуповує вугілля, а продає за кордон електроенергію.

Також не зрозуміло чому державна компанія напередодні виборів вирішила вести розрахунки через банк «Преміум», наглядову раду якого очолює Сергій Думчев. Цей персонаж за оцінкою експертів витратив найбільше грошей на виборах до Київради і в мери Києва, однак отримав нульовий результат. Таке враження, що він просто витрачав не свої гроші.

Однак завершимо це мереживо незрозумілостей, недомовок та припущень констатацією просто факту: українська влада не зробила нічого, аби зменшити вугільну залежність від Путіна. Питання тут не стільки в тих, хто підірвав ЛЕП до Криму. Бо вони лише прискорили кінець. В районі Нового року Росія завершить будівництво електромагістралі до Крима по дну Керченської протоки. І у Путіна взагалі щезнуть резони постачати антрацит в Україну. Хіба що в обмін на реінтеграцію Донбасу, не кажучи про забуття кримської історії.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»