ФДМУ профукав позовні строки і програв депутату від Партії регіонів недобудову під Києвом
22.11.2015   //  

Фонд держмайна Київської області не зміг розірвати договір купівлі-продажу з ПрАТ «Пересувна механізована колона-43» і повернути собі недобудований багатоквартирний будинок у Вишгороді. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Києва.

Згідно з матеріалами судового рішення, у березні 2006 року Фонд держмайна Київської області продав ПрАТ «Пересувна механізована колона – 43» незавершений об’єкт будівництва на 113 квартир. Недобудова знаходиться у місті Вишгород по вулиці Шевченко-Шкільна.

Згідно з договором, «ПМК-43» набувала право власності на недобудову після підписання акту приймання-передачі (був підписаний у квітні 2006 року), однак приймала на себе також і певні зобов’язання, а саме: завершити будівництво і ввести об’єкт в експлуатацію до березня 2011 року. Також було зазначено, що Фонд держмайна має право контролювати процес будівництва і в разі невиконання вказаних вище домовленостей – недобудова могла бути повернута у державну власність.

Загалом, у період 2006-2014 роках було здійснено шість перевірок робіт та складено шість актів. Останній акт датовано у лютому 2011 року – за місяць до закінчення терміну здачі об’єкту. Під час останньої перевірки була встановлена відсутність результатів робіт на недобудові.

За судовими матеріалами не зрозуміло, чи взагалі проводилися будівельні роботи на недобудові. Однак у ході справи було виявлено, що у Департаменті державної архітектурно-будівельної інспекції Київської області відсутня документація по цьому об’єкту. Зокрема, ДАБІУ не видавало дозволів на будівельні роботи, декларації про стан будівельних робіт і готовність об’єкту.

Прокурор Вишгородського району у червні 2015 року звернувся до суду з метою розірвати договір та повернути майно ФДМУ.

За свідченнями «ПМК-43», підприємство під час оформлення приватизації не зобов’язувалося займатися документальним оформленням земельної ділянки, до того ж Вишгородська міська рада, стверджувала фірма, незаконно перешкоджала підприємству у реєстрації документів з купівлі недобудови, виділення та оренди землі.

Однак суд відмовив у задоволенні позову: позовна давність в таких випадках становить три роки, а до суду прокуратура подала аж через чотири роки після останнього акту перевірки.

Власником ПрАТ «Пересувна механізована колона – 43» значиться Володимир Степанечко. Він був депутатом 2010-2015 рр. Вишгородської райради від Партії регіонів. Протягом 2008-2013 рр. ПрАТ «Пересувна механізована колона – 43» отримала держпідрядів на 400,71 млн грн. Як повідомлялося, торік АМКУ оштрафував компанію за узгоджені дії на тендері із укріплення схилу на Подолі.