Російські лотерейщики сховали кінці на Кіпрі і продовжують працювати в Україні, незважаючи на санкції Турчинова
16.11.2015   //  

Оператори лотерейного ринку України ТОВ «М.С.Л» і ПрАТ «Патріот», які потрапили під економічні санкції за анексію Криму і агресію на Донбасі, продовжують працювати. Про це йдеться в сюжеті Надії Бурдєй у телепрограмі «Наші гроші».

Рік тому «М.С.Л.»  і «Патріот» були підконтрольні російським бізнесменам Олегу Бойко та Михайлу Фрідману відповідно. Тоді лотерейники працювали з простроченими ліцензіями, виводили з України мільйони й спонсорували програми російської армії. Тодішній міністр фінансів Олександр Шлапак оголосив фірми нелегальним і почав опрацьовувати новий законопроект щодо лотерейної діяльності. Втім, закон і досі не прийнятий.

У вересні 2015 РНБО офіційно визнала «М.С.Л.» і «Патріот» небезпечними компаніями, які несуть загрозу національним інтересам, безпеці суверенітету і територіальній цілісності України, а також сприяють терористичній діяльності. В рамках санкцій РНБО планує блокувати активи, запобігати виведення капіталу за межі України, призупинити виконання економічних і фінансових зобов’язань, припинити видачу дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмежити видачу готівки за платіжними картками.

Водночас, потрапляння під санкції обурило обидві компанії і тепер вони збираються судитися. У «М.С.Л.» заявили, що не розуміють причин санкцій, оскільки наразі жодного російського власника у фірми нема, основним власником є кіпрська Evolot Limited, а бенефіціар – кіпріот Маркос Шіапаніс. Представник фірми стверджує, що вони не переводили платежі у Росію.

Не погодився з РНБО і керівник «Патріоту». Він заявив, що з літа 2014 не має жодного відношення до колишніх власників компанії, зокрема Олега Бойка, а володіє «Патріотом» європейська компанія Cehriba Investments Limited, бенефіціаром якої є інвестори з ЄС. Втім білети продовжує завозити з РФ.

Наразі єдиним легальним з трьох гравців на азартному ринку, до якого Україна не застосовувала фінансових обмежень, залишилась  «Українська національна лотерея».  До серпня 2014 року УНЛ належала кіпрській компанії «Олімпік голд холдінгз лімітед». На початку серпня компанію перереєстрували на англійську «Старбелл інвестментс лімітед».

Директор і співвласник «Старбелл» – Сергій Піндич. Він був помічником і бізнес-партнером почесного консула республіки Філіппін Валерія Коваленка. Піндич працював керівником компанії «ВАСА», засновником якої є той самий Коваленко. Філіппінський консул із помічником мали тісні бізнес-відносини з нардепом Сергієм Терьохіним, екс-міністром фінансів Віктором Пинзеником. До 2005 Терьохін та Пинзеник через «Український фонд підтримки реформ»  були засновниками компанії «Українське майно». У 2005 році, коли Пинзеник очолив Міністерство фінансів, компанію перереєстрували на Коваленка.

Свої зв’язки із Піндичем має секретар РНБО Олександр Турчинов. Піндич був керівником двох компаній – «Едем і Ко» і «Будінвест-Капітал», засновником якого є ВАТ СП «Європа-Ікс», 99% якого належало ВАТ «Центр фінансових технологій», засновники якого дружина і мати Турчинова.

Це не єдина спільна справа Піндича та сім’ї Турчинових. Через ВАТ «Центр фінансових технологій» Турчинов  контролював ТОВ «Будінвест-Капітал», де директором і співвласником є той самий Сергій Піндич.

Вже після введення санкцій до двох конкурентів, УНЛ перереєстрували на кіпрську фірму «Пірсум Сервізіс Лімітед», кінцевий бенефіціар якої – Кайракі Хаджіфіліппу.