На Волині голова села і депутати проголосували за виділення землі своїм родичам
14.11.2015   //  

Суд оштрафував голову села Зелена Олександр Паровенко та чотирьох депутатів сільської ради, які голосували за виділення землі своїм родичам. Про це пише видання «Ковель».

20 серпня 2015 року депутати Зеленської сільської ради Ковельського району Волинської області одноголосно затвердили проектну документацію із землеустрою щодо відведення громадянам земельних ділянок під забудову.

Того дня Паровенко проголосував про виділення ділянки для будівництва своєму брату. Віддали свої голоси за це рішення депутати Олександр Реган (в списку значилась його донька), Олександр Данилюк (двоє синів), Галина Фіц (син з невісткою) та Людмила Гордун (рідний брат). Всі земельні ділянки – по 0,10 га.

Співробітники СБУ помітили у діях сільського голови та депутатів порушення закону про запобігання корупції та звернулося до суду. В судовому засіданні Паровенко свою вину у вчиненні корупційного діяння не визнавав, оскільки, за його словами, він повідомляв на сесії про існування конфлікту інтересів при вирішенні питання усно, а в голосуванні брав участь тому, що один з депутатів запропонувала проголосувати питання про затвердження проектної документації пакетом.

Олександр Реган вини теж не визнав. Він пояснював, що рішення сільради 20 серпня було прийняте на підставі попередніх березневих рішень сільради, в голосуванні за прийняття яких (в частині виділення земельної ділянки своїй доньці) він участі не приймав. Аналогічне пояснення суду надала Людмила Гордун, яка також не визнала провину.

Олександр Данилюк вину у вчиненому визнав частково. Він пояснив, що голосував, оскільки вважав, що сесія затверджує технічне рішення, і воно не підпадає під конфлікт інтересів. Таку позицію пояснив тим, що не повністю прочитав «другий» пункт проекту рішення, яким земельні ділянки надавались у власність. Просив суворо не карати.

Галина Фіц вину не визнала та пояснила, що не повідомляла про існування конфлікту інтересів, оскільки не вважала, що той існує, хоча і бачила прізвище сина та невістки у проекті рішення.

Суд визнав винними Паровенка та 4 депутатів у скоєнні адміністративного правопорушення, і кожного з них оштрафував у розмірі 3400 грн.

Раніше депутати цієї сільради не прозоро роздали 228 земельних ділянок під індивідуальну забудову, що викликало обурення місцевих мешканців.