Фірми «ляшківця» на 14 мільйонів завищили вартість будинків, де секретно купило квартири МВС
12.11.2015   //  

ТОВ «Укрполіскорм» переплатив за будівництво житла в Софіївській Борщагівці щонайменше 14 млн грн. з державного кредиту через трансформатор, який насправді коштував у 28 разів дешевше. Про це йдеться в низці ухвал Богунського районного суду м. Житомира за 20-30 жовтня.

Згідно з матеріалами судової справи, у 2013 р. Державна іпотечна установа та ПАТ «Український інноваційний банк» уклали з ТОВ «Укрполіскорм» цільовий кредитний договір. Фірмі надали 69 млн грн для завершення будівництва житлових будинків по вул. Горького в Софіївській Борщагівці.

Із вказаної суми значну частину, а саме 18,60 млн грн. «Укрполіскорм» витратив на систему електропостачання. Обладнання й роботи замовили ТОВ «Українська енергетична компанія». Згідно з актами прийому-передачі підрядник зокрема встановив силовий трансформатор ТРДН-40000/110-У1, нібито виготовлений у 2005 році «Запоріжтрансформатором». Вартість його в актах була вказана 14,68 млн.

Слідчі проаналізували ланцюжок перепродажу трансформатора й виявили, що генпідрядник ТОВ «Українська енергетична компанія» придбало його у ТОВ «Віанде» за 14,50 млн грн., те отримало обладнання від ТОВ «Ніка Трейдінг» за ціною 500 тис грн., а останнє в свою чергу отримало накладну від ТОВ «Метсіті» в якій вказано вартість 462,50 тис грн.

При цьому «Запоріжтрансформатор» на запит правоохоронців повідомив, що такого трансформатора не виробляв, і копія паспорту в «Укрполіскорма» підробна.

Відтак щодо службових осіб ТОВ «Укрполіскорм» було відкрито кримінальне провадження за підозрою у відмиванні грошей та привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем.

Наразі на клопотання Слідчого управління фінансових розслідувань ДФС суд надав доступ до оригіналів документів усіх згаданих у ланцюжку компаній, а також виїмку їхніх банківських документів із низки банків, зокрема пов’язаного з Сім’єю «Радикал-Банку», якому Нацбанк 9 листопада відкликав ліцензію.

Власником «Укрполіскорму», котрий брав кредит, є Людмила Скуратовська, дружина народного депутата Сергія Скуратовського. Компанія-підрядник «Українська енергетична компанія» належить Михайлу Тітко та Андрію Ладі, відомого як помічник Сергія Скуратовського.

Фірма «Віанде» записана на Миколу Мазко і з вересня минулого року знаходиться у стані ліквідації.

Наступна компанія, «Ніка Трейдінг», приписана в Харкові й оформлена на Сергія Богдана. Наразі фірма фігурує в списку контрагентів Харківського КП «Міськелектротранссервіс», яких розслідує тамтешня міліція за підозрою у фіктивності та участі у відмиванні бюджетних коштів разом із вказаним комунальним підприємством.

Остання фірма, «Метсіті» записана на Анастасію Андрусик з села Незабудине Дніпропетровської області.

Нагадаємо, що в вересні МВС придбало в збудованих «Укрполіскормом» будинках на вул. Горького в Софіївській Борщагівці 41 квартиру за 29,14 млн грн. Тоді Міністерство офіційно не оприлюднило жодних даних про вартість житла.