Довірений будівельник мера Сум за 27 мільйонів добудує психдиспансер
10.11.2015   //  

Управління капітального будівництва Сумської облдержадміністрації 2 листопада за результатами тендеру замовило ПАТ «Сумбуд» добудову обласного психоневрологічного диспансеру в м. Суми за 27,47 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Диспансер, який стояв недобудованим близько 20 років, вирішили завершити у 2010 р.

Перший підряд, який є у «Віснику держзакупівель», на суму 16,92 млн грн. отримало ТОВ «БК «Ярослав» львів’янина Ярослава Фалата. Тендер провели за неконкурентною процедурою закупівлі в одного учасника.

У квітні 2011 р. торги на 1,09 млн грн. виграло ПП «Архітектоніка», а у вересні попередній підрядник «БК «Ярослав» отримав іще 95,70 млн грн. – теж без конкурсу.

Нині мають завершити пусковий комплекс № 1 другої черги площею 1619 кв. м, виконати внутрішні опоряджувальні роботи, монтаж систем опалення і вентиляції, пожежне водопостачання та насосну станцію, відремонтувати каналізацію. Також встановлять комп’ютерну мережу та пожежні системи.

Єдиним конкурентом на торгах було ТОВ «Будівельна компанія «Зодчі-7» із дорожчою на 1% заявкою.

Основним акціонером ПАТ «Сумбуд» є Рубен Сумбатов (22,6% акцій). Також крупними пакетами володіють Юрій Швець (16,9%), Павло Новицький (15,8%) та Олександр Бритов (15,5%), який керує компанією.

Сумбатов є почесним громадянином Сум та входить до громадської ради при виконкомі. Крім того, торік він був довіреною особою кандидата в мери Сум Анатолія Жука.

Київська фірма «БК «Зодчі-7» належить Миколі Аліфанову, який висувався у мери Сум від «ВО Свобода», а також є директором ТОВ «БК «Генеш». Керівником від 13 листопада є Костянтин Бистров.

Нещодавно прокуратура Сумської області повідомляла, що розслідує розтрату бюджетних коштів колишніми посадовцями ОДА. Зокрема допитали її екс-голову Юрія Чмиря.

За даними слідства, управління капітального будівництва у 2010 р. замовило роботи з будівництва диспансеру на 47 млн грн. сумнівній фірмі, директор якої зник. Друга черга лікарні так і не була завершена.

У «ВДЗ» відсутні дані про тендер на таку суму. Місцева газета «Панорама» писала, що він узагалі не проводився і що директор «БК «Ярослав» Фалатов це підтвердив: «Начальник УКБ Микола Король зібрав усі фірми-претенденти у тоді ще порожньому холі психдиспансеру і почав пояснювати, що треба робити в цьому приміщенні. Відповідно до того, як він розповідав, люди розсіювались, і в результаті зостались тільки ми».

При цьому Фалатов на початку 2011 р. отримав від керівництва ОДА почесну відзнаку «Перлина Сумщини» за здачу в експлуатацію першої черги.